eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök támogatói tüntetnek Caracasban 2019. február 2-án. Január 23-án az ellenzékhez tartozó Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfővé nyilvánította magát, és az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Maduro: polgárháború fenyeget Venezuelában

Az elnök, akinek legitimitását a külvilág jelentős része már nem ismeri el, egy tévéinterjúban azt mondta: az ellenzéki, alternatív elnök támogatásával "vér tapadhat" Donald Trump kezéhez.

Vasárnap lejárt a határidő, amit az Európai Unió adott Nicolas Madurónak a megismételt és vitán felül álló elnökválasztások kiírására. Brüsszel így akarta elkerülni, hogy a diktatórikusnak tartott országok – Kína, Oroszország vagy Törökország – oldalán elfogadja Maduro hatalmát, de azt is, hogy támogassa az Egyesült Államok és szövetségesei által forszírozott félretolását, amely kétségeket vet fel a törvényességet illetően.

Maduro azonban egy tévéinterjúban harcosan elutasította az uniós ultimátumot. „Ez olyan, mintha én azt mondanám az EU-nak: hét napot adok, hogy elismerjétek a Katalán Köztársaságot és ha nem, fellépek.

Az ultimátumok a birodalmak és gyarmatok idejét idézik”

- mondta a politikus. Ezt követően Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta, hogy a magát legitim elnöknek mondó parlamenti elnöknek, Juan Gauaidónak joga van választásokat kiírni.

Ami még nagyobb visszhangot keltett, az az volt, hogy ismét utalt rá: véres háború robbanhat ki, ha az Egyesült Államok beavatkozna az alternatív ellenzéki elnök, Juan Guaidó oldalán.

„Vér fog tapadni a Fehér Házhoz”

– üzente Manduro Donald Trump amerikai elnöknek egy spanyol tévéadónak adott interjújában. Amikor azt kérdezték tőle, hogy polgárháborúhoz vezethet-e a válság, azt mondta: „ma erre senki sem tud magabiztos választ adni. Minden az Északi Birodalom és nyugati szövetségesei őrültségén és agresszivitásán múlik. Azt kérjük, hogy senki se avatkozzon be a belügyeinkbe... arra készülünk, hogy megvédjük az országunkat”.

Közvetlenül az amerikai elnököt is megszólítva azt hozzátette: „Állj le, Donald Trump! Hibákat követsz el, vérrel fogod bemocskolni kezedet és elnökségedet! Inkább tiszteljük egymást, vagy meg akarod ismételni Vietnámot Latin-Amerikában?”

Trump viszont korábban azt mondta: a fegyveres erő alkalmazása „opció marad”.

Mint a BBC megjegyzi, Maduro a hétvégén tömeggyűlést szervezett híveinek, és ott az Egyesült Államok bábjának állította be fiatal ellenfelét, Juan Guaidót, aki külföldi támogatással törvényes elnöknek kiáltotta ki magát. A brit közszolgálati médium szerint „az amerikai báb” vádja „ragadós” és nagyon hatásos fegyver Latin-Amerikában.

A hétvégén több ezren tüntettek a főváros, Caracas utcáin Maduro mellett és ellen is.

Az elnöki hatalmához ragaszkodó Maduro továbbra is maga mögött tudja a hadsereget, de Guaidó kis győzelmet könyvelhetett el, amikor a légierő egyik tábornoka átállt hozzá.

Közben az ellenzéki politikus azt állítja, hogy titkos tárgyalásokat folytatott katonai vezetőkkel. Emellett kapcsolatba lépett Kínával – Pekinget azzal próbálja megdolgozni, hogy tárgyalna Venezuela Kínával szemben felhalmozott adósságáról, hogy így érje el: a kínaiak is támogassák hatalomátvételét. Kína mellett Oroszországnak is dollármilliárdokkal tartozik az olajban rendkívül gazdag, de gazdasági és pénzügyi káosz sújtotta latin-amerikai ország.

Guaido humanitárius segélyt akar behozatni az országba, ellenfele azonban ezt azzal utasította el, hogy Venezuela „soha nem volt koldusok állama”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×