eur:
393.13
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Caracas, 2018. május 24.Nicolás Maduro újraválasztott venezuelai államfő a hivatali eskütételére érkezik a felesége, Cilia Flores társaságában az alkotmányozó nemzetgyűlés ülésére Caracasban 2018. május 24-én, négy nappal az után, hogy megnyerte az előrehozott elnökválasztást. (MTI/AP/Ariana Cubillos)
Nyitókép: Ariana Cubillos

Nicolás Maduro nagy trükkje: előre hozza a választásokat

A jövőre esedékes parlamenti választásokat már idén megtartják a káoszban tengődő Venezuelában - elemzések szerint ez taktikai húzás az önjelölt államfő, Juan Guaidó ellen.

Előre hozott parlamenti választásokra tett javaslatot szombaton Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök a híveihez intézett egyik beszédében. Az országban jövőre esedékesek a parlamenti választások, amelyeket Maduro javaslata értelmében az idén tartanának meg.

Az államfő közlése szerint az alkotmányozó nemzetgyűlés vitatja meg javaslatát az előre hozott választásokról az - ellenzéki többségű - országgyűlés számára, amelyet Maduro "burzsoának" nevezett.

"Választásokat akarnak? Mi megtartjuk"

- mondta Maduro, akinek beszédét élőben közvetítették a Twitteren.

A Reuters hírügynökség szerint

a hivatalban lévő elnök így próbál fellépni a parlament vezetője, Juan Guaidó által jelentett fenyegetéssel szemben,

aki a múlt szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát egy tüntetésen.

Venezuelában hetek, hónapok óta egyre rosszabb a helyzet, folyamatosan tömegtüntetések vannak az ország válságos helyzete miatt (az infláció például 1,7 millió százalékos) amiért a fő felelősnek az államfőt, Nicolás Madurót tartják.

Üzent Donald Trumpnak is: azt gondolod, te vagy a világ uralkodója?

Maduro a néhai elnök, az úgynevezett bolívari forradalom vezetője, Hugo Chávez hatalomra kerülésének 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében mondott beszédet hívei ezrei előtt. Maduro rendszere a "chávizmus" folytatása. Az EFE spanyol hírügynökség szombati elemzése emlékeztet:

több mint 300 ezer venezuelai halt meg a chávista forradalom 20 éve alatt.

A hivatalban lévő venezuelai államfő beszédében üzent Donald Trump amerikai elnöknek, aki az elsők között ismerte el Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét, aki a múlt szerdán egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket.

"Azt gondolod, hogy te vagy a világ uralkodója? Azt hiszed, hogy Venezuela megadja magát, és engedelmeskedni fog a parancsaidnak? Nem adjuk meg magunkat" - fogalmazott Maduro. "Én vagyok egész Venezuela valódi elnöke, és folytatni fogjuk a kormányzást mindennap" - mondta.

Maduro szerint a "puccs kudarcot vallott Venezuelában". "Nem kell háborúra felhívni, nem kell segíteni a puccsot, amely már kudarcot vallott" - mondta.

A venezuelai elnök ismét jelezte készségét a párbeszédre az ellenzékkel.

"Megerősítem, hogy támogatom Mexikó, Uruguay, a Karibi Közösség (CARICOM) és Bolívia kezdeményezését arról, hogy kezdjünk nemzeti párbeszédbe és a venezuelaiak közötti problémák megoldásába, teljes mértékben támogatom a párbeszédet" - jelentette ki.

Maduro szombati beszédében ezenkívül felhívást intézett a Bolívari Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) kiegészítéseként működő Bolívari Nemzeti Milícia tagjaihoz, hogy álljanak be a fegyveres erők soraiba.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×