eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnökválasztó gyűlésén Münchenben 2019. január 19-én. Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke november közepén bejelentette, hogy január 19-ig marad a párt vezetője, hivatali utódjául Södert választották meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Orbán Viktor üzent az új CSU-elnöknek

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Markus Södernek, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökévé történt megválasztásához. Mráz Ágoston Sámuelt a Fidesz és a CSU, valamint a CSU és a CDU jövőbeli együttműködéséről is kérdezte az InfoRádió.

"A bajor és a magyar kormánypárt közötti, hagyományosan szoros partneri együttműködés fontos pillére a bajor-magyar és a német-magyar kapcsolatoknak" - írta Orbán Viktor, aki kifejezte meggyőződését, hogy "a keresztény értékek melletti elkötelezettségünk szilárd alapot biztosít az Európai Unió jövőjét befolyásoló kérdések közös megoldásához". "Ennek kapcsán

továbbra is számíthat jómagam és a magyar kormány támogatására"

- fogalmazott a kormányfő, sok sikert és jó egészséget kívánva Markus Södernek "felelősségteljes munkájához" - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Markus Södert, Bajorország miniszterelnökét a hétvégén Münchenben, a párt rendkívüli kongresszusán választották meg a CSU elnökének. A tisztségért egyedüli jelöltként induló politikust a küldöttek 87,4 százaléka támogatta.

Mráz Ágoston Sámuel: Söder az AfD-nek üzent

Markus Söder a rendkívüli müncheni pártkongresszuson azt mondta, hogy "nacionalisták és populisták" Európa megosztására törekednek, de a CSU "ősi európai pártként" szembeszáll velük. A Nézpont Csoport vezetője szerint ez a kijelentés leginkább az AfD-nek szólt, az októberi bajor választásokon az CSU-tól elhódított szavazatok miatt. Az AfD-t ugyanis a populizmussal és a nacionalizmussal azonosítják a belnémet kontextusban.

Mindez tehát német belpolitikai ügy, és az elemző szerint a magyar Fidesz és a CSU kapcsolata továbbra is nagyon jó lesz, nem várható ideológiai vagy stratégiai váltás.

Mráz Ágoston Sámuel az "ősi európai párt" kifejezéssel kapcsolatban arra is emlékeztetett: a CDU és a CSU egyébként mindig is az európai ügy elkötelezettje volt, hiszen az a német geopolitikai érdek, hogy maradjon meg az 500 milliós közös európai piac.

Az elnökválasztó pártkongresszus üzenete a Nézőpont Csoport vezetője szerint egyértelműen az volt, hogy a CSU és a CDU stratégiai együttműködése meg fog maradni. Ebben viszont Södernek már nem Angela Merkel a partnere, hanem Annegret Kramp-Karrenbauer lesz. "Ha nem is most, de a közeljövőben véget fog érni a Merkel-korszak, és

a német kormánypárton belül már mindenki abban gondolkodik, hogy hogyan tovább. Erre a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy a két párt továbbra is együttműködik".

Vajon várható-e a két párt jobbra tolódása? Ezzel kapcsolatban Mráz Ágoston A CDU esetében a kulcs az új pártelnök által - láthatóan Angela Merkel akarata ellenében - meghirdetett februári, a migrációs politika átdolgozását célzó vita lesz. "Érdekes, hogy a megválasztott CSU-elnök kevéssé beszélt a migrációról. Nagyon meglepő lenne, ha balról akarná előzni ebben a kérdésben a CDU-t, tehát

ha a CDU változik, akkor az új pozíció inkább közös álláspont lesz a két párt között, miközben eddig inkább megkülönböztető jel volt Merkel és Seehofer migráció ügyében megfogalmazott véleménye".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×