eur:
392.99
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Olaszország egyelőre megúszta

Nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszország ellen az Európai Bizottság, amennyiben a római parlament az év vége előtt megszavazza a kormány által javasolt új költségvetési tervezetet - jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök a múlt héten arról számolt be, hogy kormánya kész a bruttó hazai termék (GDP) 2,04 százalékára csökkenteni a jövő évi hiánycélt az eredetileg kitűzött 2,4 százalékról. Nem részletezte, hogy pontosan miként szorítanák le a deficitet, csak annyit mondott, hogy a tervezettnél több állami tulajdont fognak privatizálni és a gazdasági bővülés is magasabb lesz a vártnál.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy az Európai Bizottság szerdán fog javaslatot tenni a végső esetben pénzügyi szankciókkal is fenyegető eljárás megindítására, a jelek szerint azonban végül elfogadta a testület a római ajánlatot.

"Az elmúlt hetek intenzív tárgyalásai nyomán sikerült megoldásra jutnunk 2019-re vonatkozóan"

- közölte Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke.

"Ez a megoldás nem ideális, de lehetővé teszi a túlzottdeficit-eljárás elkerülését" - húzta alá, hozzátéve, hogy szorosan figyelemmel fogják követni a helyzetet.

Az Európai Bizottság októberben korábban példátlan módon hivatalosan is elutasította a jövő évi olasz büdzsé tervezetét, miután Róma a felszólítások ellenére sem volt hajlandó korrekcióra. Az euróövezet államai támogatásukról biztosították Brüsszelt, ami megnyitotta az utat a túlzottdeficit-eljárás megindítása előtt.

Ennek keretében ajánlásokat küldhetnének Olaszországnak, nem teljesítés esetén pedig pénzügyi szankciókat is elfogadhatnának. A büntetés összege elméletileg a GDP 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérhetné.

Az alapvető probléma, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélokat tűzött ki a következő három évre, s ráadásul véget kívánna vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

Olaszország államadóssága 2300 milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, több mint duplája a 60 százalékos uniós plafonnak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×