INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

brexit

megállapodás

lemondás

A Galileo miatt távozik a brit kormány egy újabb tagja

Infostart

Ő már a hatodik, aki feláll, amióta kiderült, mi szerepel a Brexit megállapodásban.

Sam Gyimah tudományért és felsőoktatásért felelős államtitkár - aki a 2016-os népszavazás előtt az ország uniós tagságának megtartásáért kampányolt - a The Daily Telegraph című lapban szombaton megjelent közleményében azt írta: az EU-val megkötött kilépési megállapodás azt jelenti, hogy Nagy-Britannia nem alakítója, hanem csak végrehajtója lesz az új nemzetközi szabályoknak, és Maynek nem szabad kizárnia egy újabb brit népszavazás lehetőségét, mert szerinte a társadalom nem fogja elviselni ezt a presztízsveszteséget.

"Egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy a megállapodástervezet nem a brit érdekeket szolgálja, és ha megszavazzuk, akkor a vesztünkbe rohanunk vele. El fogjuk veszíteni az irányítást nemzetünk sorsa felett" - írta Gyimah közleményében. Mindazonáltal dicsérte a kormányfőt "határozottságáért és elszántságáért".

A tudományért is felelős államtitkár lemondásának közvetlen előzménye, hogy Theresa May elismerte: Nagy-Britannia a kilépés után nem fogja tudni használni az EU Galileo űrprogramját védelmi vagy a hazai infrastruktúrát támogató célokra, mert London nem tudott megállapodni az unióval arról, hogy használhassa a program titkosított jelzőrendszerét. Pedig Nagy-Britannia 1,3 milliárd eurót fektetett a program kifejlesztésébe.

"A Galileo csak ízelítő abból, hogy mi vár az országra a kilépés után" - jelentette ki Gyimah.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018