INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

görögország

sztrájk

újságíró

Zászlót tartó tüntető a görög közszféra dolgozóinak bér- és nyugdíjemelést követelő 24 órás munkabeszüntetése idején Athénban 2018. november 14-én.

Hírek nélkül maradt Görögország

Infostart / MTI

Egy nappal a szerdára bejelentett általános sztrájk előtt 24 órás sztrájkba léptek az újságírók, kedden nem készültek hírműsorok, és szerdán, az általános sztrájk napján nem jelennek meg a nyomtatott lapok.

Az újságírók azért tartják egy nappal korábban sztrájkjukat, hogy az általános munkabeszüntetésről megfelelően be tudjanak majd számolni. A görögországi szakszervezetek azt akarják elérni, hogy a kormány több állami juttatást állítson vissza a görög pénzügyi válságot megelőző szintre.

Követeléseik között szerepel:

  1. a nyugdíjemelés,
  2. az adócsökkentés,
  3. a minimálbér megemelése a jelenlegi 508 euróról a mentőprogram előtti 751 euróra.

Mindezeket 2015-ös választási győzelme előtt a kormányzó, baloldali Sziriza meg is ígérte, csak aztán a kormány és hitelezőinek hajthatatlansága miatt Görögország hivatalosan csődbe ment, és kis híján kiesett az eurózónából, ezért a Sziriza-kormány kénytelen volt visszavonni ígéreteinek nagy részét, és folytatni a korábbi kormányok által megkezdett takarékossági intézkedések végrehajtását.

Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot idén augusztus 20-án zárták le. Az ország ez idő alatt 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018