eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Birmingham, 2018. október 3.Theresa May brit miniszterelnök felszólal a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben rendezett éves kongresszusán, 2018. október 3-án. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kockázatokra figyelmeztet May

Theresa May szerint ha a londoni parlament elveti a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről kidolgozott megállapodástervezetet, akkor az egész Brexit-folyamat leállhat.

A londoni alsóház szerdai vitanapján, a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szokásos heti időpontjában Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy kizárja-e olyan forgatókönyv megvalósulását, amelynek alapján a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

Theresa May válaszában közölte, hogy ez nem zárható ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenlegi megállapodástervezet lehetséges alternatívája a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság, de

a kockázatok között lenne az is, hogy "egyáltalán nem lesz brexit".

A kormányfő alig burkoltan utalt arra, hogy ezt a megállapodástervezetről szóló, decemberben esedékes parlamenti szavazással összefüggésben hangsúlyozza.

Theresa May rövid időn belül másodszor fejti ki azt az álláspontját, hogy a megállapodástervezet alternatívái között lehet a brexit elmaradása is.

A múlt héten, amikor először tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezet részleteiről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője kezdeményezte a kormányfő elleni bizalmatlansági szavazás kiírását.

A tory brexit-tábor részéről a leghevesebb támadások a megállapodástervezet azon elemét érik, amelynek alapján szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Ez tartalékmegoldásként szerepel a tervezetben az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére, arra az esetre, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre átfogó megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszeréről.

A bírálók egyik fő kifogása az, hogy e megoldás végdátum nélkül lépne életbe.

A tory brexit-tábor értelmezése szerint ennek alapján az EU megvétózhatná, ha London e szabályozási rendszerből saját döntése alapján ki akarna lépni.

A miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás kiírásához az kell, hogy ezt a konzervatív frakció legalább 15 százaléka - a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő - kezdeményezze. A jelek szerint azonban ez még szerdán sem volt meg, és a brit sajtó most már egyöntetűen a kezdeményezés kudarcáról ír.

A kormányfő eltávolítására tett kísérlet ugyanakkor jót tett Theresa May támogatottságának.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív napilap megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a brit választók 46 százaléka szeretné, ha Theresa May hivatalában maradna, és 34 százalék látná szívesebben távozását.

Az arányok egy hét alatt teljesen átfordultak: a múlt heti hasonló YouGov-felmérés résztvevőnek 47 százaléka szerette volna Theresa May távozását, és 33 százalékuk támogatta hivatalban maradását.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×