eur:
387.88
usd:
358.92
bux:
68485.5
2024. május 29. szerda Magdolna
Birmingham, 2018. október 3.Theresa May brit miniszterelnök felszólal a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben rendezett éves kongresszusán, 2018. október 3-án. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kockázatokra figyelmeztet May

Theresa May szerint ha a londoni parlament elveti a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről kidolgozott megállapodástervezetet, akkor az egész Brexit-folyamat leállhat.

A londoni alsóház szerdai vitanapján, a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szokásos heti időpontjában Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy kizárja-e olyan forgatókönyv megvalósulását, amelynek alapján a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

Theresa May válaszában közölte, hogy ez nem zárható ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenlegi megállapodástervezet lehetséges alternatívája a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság, de

a kockázatok között lenne az is, hogy "egyáltalán nem lesz brexit".

A kormányfő alig burkoltan utalt arra, hogy ezt a megállapodástervezetről szóló, decemberben esedékes parlamenti szavazással összefüggésben hangsúlyozza.

Theresa May rövid időn belül másodszor fejti ki azt az álláspontját, hogy a megállapodástervezet alternatívái között lehet a brexit elmaradása is.

A múlt héten, amikor először tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezet részleteiről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője kezdeményezte a kormányfő elleni bizalmatlansági szavazás kiírását.

A tory brexit-tábor részéről a leghevesebb támadások a megállapodástervezet azon elemét érik, amelynek alapján szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Ez tartalékmegoldásként szerepel a tervezetben az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére, arra az esetre, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre átfogó megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszeréről.

A bírálók egyik fő kifogása az, hogy e megoldás végdátum nélkül lépne életbe.

A tory brexit-tábor értelmezése szerint ennek alapján az EU megvétózhatná, ha London e szabályozási rendszerből saját döntése alapján ki akarna lépni.

A miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás kiírásához az kell, hogy ezt a konzervatív frakció legalább 15 százaléka - a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő - kezdeményezze. A jelek szerint azonban ez még szerdán sem volt meg, és a brit sajtó most már egyöntetűen a kezdeményezés kudarcáról ír.

A kormányfő eltávolítására tett kísérlet ugyanakkor jót tett Theresa May támogatottságának.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív napilap megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a brit választók 46 százaléka szeretné, ha Theresa May hivatalában maradna, és 34 százalék látná szívesebben távozását.

Az arányok egy hét alatt teljesen átfordultak: a múlt heti hasonló YouGov-felmérés résztvevőnek 47 százaléka szerette volna Theresa May távozását, és 33 százalékuk támogatta hivatalban maradását.

Címlapról ajánljuk
Konferencia-liga, döntő: Olympiakosz–Fiorentina

Konferencia-liga, döntő: Olympiakosz–Fiorentina

A második félidőre csökkent az olaszok lendülete, a görögök játékát pedig két sérülés is nehezíti, de az egész mérkőzésen feltűnően sok az ápolás. A rendes játékidőben nem született gól, jön a hosszabbítás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×