eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j2) az Európai Néppárt kongresszusa második napján Helsinkiben 2018. november 8-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt Helsinkiben zajló kongresszusán.

A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: "nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül" - jelentette ki.

Szerinte a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak.

A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely "egyszerre keresztény és demokrata" -

fogalmazott a magyar kormányfő. Orbán Viktor azt mondta: "mi az EPP, a győztesek pártja vagyunk", a győzelem "része a DNS-ünknek". "Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük" - magyarázta.

Úgy látja, az EPP-ben világmegváltó ideológiák helyett két lábbal álltak a földön, de mára ez a helyzet megváltozott.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt öt évben az EPP adta Európa vezetését, és

vállalni kell a felelősséget azért, hogy "az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán".

2011-ben még tizenhat országban adták a kormányfőt, ma pedig már csak hatban - mondta. Hozzátette: "nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt".

Kiemelte: "ha 2019-ben nyerni akarunk - márpedig akarunk -, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, cselekedjünk és győztesként viselkedjünk" - mondta.

A miniszterelnök úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, ezért "sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok kritikáját behozzák az EPP-be".

Azt is mondta, hogy vissza kell térni a szellemi gyökereinkhez és meg kell hirdetni "a kereszténydemokrácia reneszánszát". Az olyan "abszurditásokat, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el" - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy akarjanak győzni. Nem szabad hallgatniuk az ellenfeleinkre, nem fogadhatják el a baloldal és a liberális média mércéjét, hanem a saját útjukat kell járniuk. "Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat" - vélekedett.

Kitért rá: a sikereiket meg kell becsülniük, hiszen "aki nem becsüli meg a saját győzteseit, ki fogja érdemelni a kudarcot".

Az európai választásokat is a saját országaikban kell megnyerni, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség - mutatott rá.

A kormányfő elmondta: a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt, újra az emberek oldalára kell állni. "Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: vagyis: a néptől, a nép által, a népért" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor világossá tette, hogy a Fidesz egységesen Manfred Weber mögött sorakozik fel.

Megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra.

"Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek"

- mondta Orbán Viktor a bajor politikushoz fordulva, aki az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és indul a néppárt csúcsjelölti tisztségéért. Rajta kívül Alexander Stubb volt finn kormányfő szeretne csúcsjelölt lenni. A kongresszus csütörtökön dönt a csúcsjelölt személyéről. A csúcsjelölt az Európai Bizottság következő elnöke lehet, amennyiben az Európai Néppárt győzelmet arat a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Orbán Viktor hozzátette: a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon.

Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz a berlini fal leomlásának évfordulója. "Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez" - fogalmazott.

Közölte: "mi, akiket odadobtak a Szovjetuniónak, sosem hittük el, hogy létezik két Európa", a közép-európai szabadságharcosok mindig tudták, hogy Európa csak egy van,

és "mi csak az újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat".

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Kiemelte: jó látni, hogy "nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadságpárti és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben": lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, bolgárok és a baltiak is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy tisztelegjünk a Néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, aki "legutóbbi, máltai kongresszusunk óta itt hagyott bennünket" - mondta a magyar kormányfő, kiemelve, hogy ő volt az, aki meghívta a Fideszt a Néppárt soraiba, és megértette: van, hogy egy család tagjai nem értenek egyet, de mindig egységesek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×