eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József
München, 2018. október 15.Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőségi ülésére érkezik Münchenben a bajor tartományi választás másnapján, 2018. október 15-én. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a legtöbb szavazatot kapta, de elveszítette többségét a tartományi választáson. (MTI/EPA/Philipp Guelland)
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Tényleg lemondott: távozott a CSU éléről Horst Seehofer

Pontos időpontot egyelőre nem közölt a német kormányban a belügyi tárcát irányító politikus, de mint mondta, még a héten erről is tájékoztatja a nyilvánosságot.

Horst Seehofer távozik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéből - jelentette be a politikus személyesen a szászországi Bautzenben azt a hírt, amit a dpa német hírügynökség már vasárnap este megszellőztetett.

Horst Seehofer elmondta, hogy még a héten tájékoztatja a nyilvánosságot pártelnöki munkássága befejezésének pontos időpontjáról.

"A változás hozzátartozik az élethez, az enyémhez is"

- mondta, rámutatva, hogy több mint tíz éve vezeti a CSU-t. A hírügynökség korábban arról írt, hogy Seehofer a belügyi tárca irányításáról is lemond, de a politikus most közölte, hogy a szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja.

Horst Seehofer minderről a szövetségi rendőrség új bázisának megnyitója alkalmából tett szászországi látogatásának margóján beszélt. Nyilatkozatát azzal indokolta, hogy lehetséges távozásáról számos meg nem erősített sajtóértesülés jelent meg a napokban.

A csak Bajorországban működő CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza a német tartományt.

Horst Seehofer is úgy került a pártelnöki és a tartományi miniszterelnöki tisztségbe 2008 októberében, hogy a párt a néhány héttel korábban tartott Landtag-választáson több mint 40 év óta először nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Horst Seehofer vezetésével a CSU visszaszerezte az abszolút többséget a 2013-as Landtag-választáson, de a 2014-es európai parlamenti (EP-) választáson és a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson jelentősen meggyengült, így

Horst Seehofer elveszítette hatalma egy részét, arra kényszerült, hogy a miniszterelnöki pozíciót átadja párton belüli legfőbb vetélytársának, Markus Södernek.

A kormányfőváltást az idén márciusban hajtották végre, Horst Seehofer szövetségi belügyminiszterként folytatta kormányzati tevékenységét. Azonban a CSU nem szerezte vissza elpártolt híveit, és az október közepén tartott Landtag-választáson ismét elveszítette az abszolút többséget. Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×