INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

horst seehofer

cdu

németország

lemondás

München, 2018. október 15.Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőségi ülésére érkezik Münchenben a bajor tartományi választás másnapján, 2018. október 15-én. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a legtöbb szavazatot kapta, de elveszítette többségét a tartományi választáson. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

Tényleg lemondott: távozott a CSU éléről Horst Seehofer

Infostart

Pontos időpontot egyelőre nem közölt a német kormányban a belügyi tárcát irányító politikus, de mint mondta, még a héten erről is tájékoztatja a nyilvánosságot.

Horst Seehofer távozik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéből - jelentette be a politikus személyesen a szászországi Bautzenben azt a hírt, amit a dpa német hírügynökség már vasárnap este megszellőztetett.

Horst Seehofer elmondta, hogy még a héten tájékoztatja a nyilvánosságot pártelnöki munkássága befejezésének pontos időpontjáról.

"A változás hozzátartozik az élethez, az enyémhez is"

- mondta, rámutatva, hogy több mint tíz éve vezeti a CSU-t. A hírügynökség korábban arról írt, hogy Seehofer a belügyi tárca irányításáról is lemond, de a politikus most közölte, hogy a szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja.

Horst Seehofer minderről a szövetségi rendőrség új bázisának megnyitója alkalmából tett szászországi látogatásának margóján beszélt. Nyilatkozatát azzal indokolta, hogy lehetséges távozásáról számos meg nem erősített sajtóértesülés jelent meg a napokban.

A csak Bajorországban működő CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza a német tartományt.

Horst Seehofer is úgy került a pártelnöki és a tartományi miniszterelnöki tisztségbe 2008 októberében, hogy a párt a néhány héttel korábban tartott Landtag-választáson több mint 40 év óta először nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Horst Seehofer vezetésével a CSU visszaszerezte az abszolút többséget a 2013-as Landtag-választáson, de a 2014-es európai parlamenti (EP-) választáson és a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson jelentősen meggyengült, így

Horst Seehofer elveszítette hatalma egy részét, arra kényszerült, hogy a miniszterelnöki pozíciót átadja párton belüli legfőbb vetélytársának, Markus Södernek.

A kormányfőváltást az idén márciusban hajtották végre, Horst Seehofer szövetségi belügyminiszterként folytatta kormányzati tevékenységét. Azonban a CSU nem szerezte vissza elpártolt híveit, és az október közepén tartott Landtag-választáson ismét elveszítette az abszolút többséget. Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.

Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018