eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

Kurz: az ügyészség nyomozást indított az oroszoknak kémkedő osztrák ezredes ügyében

Az ügyészség nyomozást indított az oroszoknak húsz éven át kémkedő, nyugalmazott osztrák ezredes ügyében - erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter pénteken közös sajtótájékoztatón.

Az osztrák katonai elhárítás egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet. Az ezredes tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta a Kronen Zeitung című osztrák napilap.

Az esetről értesítették Karin Kneissl osztrák külügyminisztert, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai útját. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×