eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Merkel évtizedes ellenfele lehet az utódja

A Kereszténydemokrata Unió, a CDU új elnökéről, Angela Merkel utódjáról a december 7-re, Hamburgba összehívott kongresszus 1001 küldötte titkos szavazással dönt. A jelöltek között felbukkant a kancellár régi ellenfele és az egyik bizalmasa is.

Mint ismeretes, a CDU a hesseni tartományi választáson súlyos szavazatveszteséget szenvedett el, a testvérpárt, a csak Bajorországban működő Keresztényszociális Unió, a CSU ugyancsak tartományi választáson veszített rengeteget a támogatottságából, ezért Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy nem kívánja jelöltetni magát pártja elnöki posztjára a decemberi tisztújító kongresszuson.

Hamburgban nemcsak a párt új elnökét, hanem főtitkárát is meg fogják választani, holott az eddigi főtitkár – akit a kancellár híveként tartanak számon – korábban nem utalt arra, hogy december 7-ét követően a feladatkörét is esetleg más tölti majd be. A CDU ügyvezetője Berlinben közölte, hogy minden párttag pályázhat az elnökségére. Eddig már 12-en jelentették be igényüket, de közülük egyelőre

csak három jelöltet tartanak esélyesnek a tisztség elnyerésére: a politikai porondra váratlanul visszatérő Friedrich Merzet, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkárt, továbbá Jens Spahn egészségügyi minisztert.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a kereszténydemokrata választók legalább 44 százaléka a konzervatív beállítottságú, 63 éves Friedrich Merz ügyvédet látná a legszívesebben a CDU élén. Merz a szociáldemokrata Gerhard Schröder kormányzása idején két éven át volt a CDU/CSU parlamenti frakciócsoportjának vezetője és következésképpen az akkori ellenzék kulcsfigurája, de

2002-ben tisztségét kénytelen volt átadni a CDU-elnök Angela Merkelnek, és emiatt erős feszültség támadt közöttük.

Az 1994 óta Bundestag-tag Merz 2009-ben még képviselői mandátumáról is lemondott, és cégjogászként folytatta.

Néhány évvel később a világ egyik legnagyobb vagyonkezelő intézményében, a BlackRock központjában intézte a német befektetők ügyeit. Miután jórészt a német törvényhozás elnökének, Wolfgang Schäublénak sugalmazására Merz a múlt héten bejelentette, hogy pályázni akar a Kereszténydemokrata Unió elnöki posztjára, a BlackRocknál kifejtett tevékenységét számos bírálat érte. A vele szemben felmerült kifogások között szerepel múltbeli ellentéte is a kancellárral, amit előbb maga, majd Angela Merkel is azzal hárított el, hogy a nézetkülönbségek dacára mindketten készen állnak az eredményes együttműködésre.

Elemzők szerint a napi politikán kívülről érkező Friedrich Merz friss lendületet adhat a népszerűségéből fokozatosan veszítő Kereszténydemokrata Uniónak, ehhez azonban fontos az is, hogy a kancellár és a pártelnök között egyetértés uralkodjék, ugyanis

Merkel nem hagyott kétséget afelől, hogy a jelenlegi törvényhozási időszak végéig, tehát még további három éven át a kormány élén akar maradni.

Ezért megfigyelők a párt főtitkárát, a kancellárhoz közel álló Annegret Kramp-Karrenbauert simulékonyabb munkatársnak tudnák elképzelni a pártelnöki tisztségben. Mindenesetre Berlinben meglepetést keltett, hogy a főtitkári feladatot csupán az év eleje óta ellátó Kramp-Karrenbauer tisztsége is szavazás tárgyát fogja képezni a Kereszténydemokrata Unió hamburgi kongresszusán, amelyen az 1001 küldött titkos szavazással dönt a párt két legfontosabb tisztségének odaítéléséről.

A hónap közepe és december elseje között valamennyi pályázónak egyenlő időt biztosítanak programjának ismertetésére a párt regionális értekezletein. A berlini koalícióban tapasztalható feszültségek miatt

Gerhard Schröder volt kancellár már a bizalmi szavazás felvetését ajánlotta Angela Merkelnek,

ugyanis csak a parlament döntése válthatja le a kormány éléről, és ebben az esetben új választás kiírása jelenthetne kivezető utat a politikai patthelyzetből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×