eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: ma a legfontosabb kérdés Európában a migráció

A kormányfő Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga kormánypárt vezetőjével folytatott munkamegbeszélést.

Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga kormánypárt vezetőjével folytatott munkamegbeszélést.

Közös sajtótájékoztatójukon a kormányfő hangsúlyozta:

Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges megállítani a migrációt, bár korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag sem lehetséges.

Matteo Salvini vállalta azt "a történelmi missziót", hogy a migrációt a tengeren is megállítsa, erre korábban egy tengerparti ország sem vállalkozott - közölte a miniszterelnök. Úgy vélte, Matteo Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért az olasz politikus nem hátrálhat meg. "Ez a bátorság tiszteletet ébreszt bennünk" - tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak.

Kifejtette: akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, haza kell őket szállítani. Brüsszel szerint ez nem lehetséges, de a határvédelemről is ezt mondták - emlékeztetett. Úgy vélte, ez igenis lehetséges, csak akarat és politikai elszántság kell hozzá.

Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat - hangsúlyozta.

A kormányfő kérdésre elmondta: Európában választások lesznek májusban, és "nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk" a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez - magyarázta.

Ugyancsak kérdésre Orbán Viktor közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert "vele vagyunk az Európai Néppártban" (EPP). Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő "fel akarja robbantani" az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja - vélekedett.

Mint mondta, ezzel szemben "vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt". Erről az EPP-ben is nagy vita van, és "szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános", és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt - mutatott rá.

Matteo Salvini a tájékoztatón hangsúlyozta: a találkozó folyamatot indít el egy új Európa megteremtése érdekében.

Jelezte: egy új politikai szövetségen dolgoznak a jövő évi Európai Parlamenti választásokra "egy új Európa, egy új Európai Bizottság" érdekében. "A mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a baloldali erők kizárásával"- tette hozzá Salvini. Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi "Soros finanszírozta" európai elit és a "mindenkori Macronok" is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, "és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást".

Megjegyezte, a magyar kormány gazdaságpolitikáját is példaértékűnek tartja, mivel bebizonyította, hogy egy ország növekedhet, befektethet költségvetési megszorítások nélkül. Emlékeztetett, hogy Magyarországon alacsony a munkanélküliség, nő a gazdaság és az adórendszer is gazdaságserkentő: "követendő az olasz kormány számára, amely most dolgozza ki költségvetését" - mondta Matteo Salvini.

A megbeszélés előtt Orbán Viktor rá váró olasz újságíróknak kijelentette: Matteo Salvini az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja.

A miniszterelnök azt mondta Salviniről, hogy "ő az én hősöm, sorstársam is, (...) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani".

Milánóban több ezren tiltakoztak Matteo Salvini és Orbán Viktor keddi találkozója ellen. Az "Együtt a falak ellen" mottóval megrendezett demonstráción vezető olasz baloldali politikusok, emberi jogi szervezetek aktivistái és migránsok is részt vettek.

Salvini: Európa sorsdöntő fordulat előtt áll

Az Orbán Viktorral való találkozó folyamatot indít el egy új Európa megteremtése érdekében - jelentette ki Matteo Salvini belügyminiszter, az olasz kormánypárt Liga vezetője a magyar miniszterelnökkel a milánói prefektúrán tartott sajtótájékoztatón kedden.

Salvini hangsúlyozta, egy új politikai szövetségen dolgoznak a jövő évi Európai Parlamenti választásokra "egy új Európa, egy új Európai Bizottság" érdekében. "Európa sorsdöntő fordulat előtt áll, történelmi pillanat lesz ez az egész kontinensen" - jegyezte meg.

Hozzátette: "a mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a szocialisták és a baloldali erők kizárásával". Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi "Soros finanszírozta" európai elit és a "mindenkori Macronok" is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, "és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást".

Matteo Salvini kifejtette, teljesen nyitott külpolitikát követ, senkinek nem akar ellensége lenni.

"Együtt akarunk működni a velünk határos nagy országokkal, köztük Franciaországgal is: Macron azzal tölti az idejét, hogy leckéztet, miközben elsőként kellene szolidaritást tanúsítania az olasz-francia határon levő Ventimiglia átkelőjének megnyitásával" - fejtette ki az olasz kormányfő-helyettes.

Elmondta, hogy közeli a megállapodás a római és a berlini kormány között a másodlagos migrációs mozgás kérdésében.

Azt is kijelentette, hogy ha nem változtatják meg egyes nemzetközi és európai tengeri műveletek szabályait, Olaszország kilép ezekből. "Milliószámra örököltünk migránsokat az előző olasz kormányoktól, ezért semmi olyanba nem egyezhetünk bele, amivel további migránsok érkeznek hozzánk" - jelentette ki Matteo Salvini.

A belügyminiszter azt mondta, büszke arra, hogy viszonyítási pontnak számít nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon és az egész európai kontinensen.

"Ezt a politikát folytatjuk, vizsgálatot indíthatnak, vádolhatnak, bíróság elé állíthatnak, mi nem lépünk hátra, nem módosítjuk nézeteinket!" - jelentette ki Matteo Salvini arra utalva, hogy olasz ügyészségek vádeljárást kezdeményeztek ellene.

Megjegyezte, a magyar kormány gazdaságpolitikáját is példaértékűnek tartja, mivel bebizonyította, hogy egy ország növekedhet, befektethet költségvetési megszorítások nélkül. Emlékeztetett, hogy Magyarországon alacsony a munkanélküliség, nő a gazdaság és az adórendszer is gazdaságserkentő: "követendő az olasz kormány számára, amely most dolgozza ki költségvetését" - mondta Matteo Salvini.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×