eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

Véget vethetnek a sokat vitatott biznisznek

Az Európai Unió fellépne azokkal az országokkal szemben, melyek könnyedén biztosítanak letelepedést vagy állampolgárságot.

Az Európai Unió a tervek szerint nyomást gyakorolna azokra a tagországokra, melyek uniós útlevelet adnak az EU-n kívülről érkező befektetőknek. A cél, hogy az átvilágítási folyamatok szelektívebbé váljanak – írta a Politico alapján a Népszava.

A lap kiemeli, hogy több országban – például Cipruson és Máltán – nagyobb befektetésekért cserébe állampolgárságot, vagyis uniós útlevelet lehet kapni. Viszont ezen túl is, az uniós országok több mint felében van lehetőség arra, hogy tartózkodási engedélyt vegyenek nem uniós állampolgárok. Már több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy mindez komoly kockázatokat jelent, hiszen aki egyszer letelepedett, már szabadon utazhat a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba. Az Európai Bizottság most „mély aggodalmának” adott hangot.

Kötvényprogram, "arany-vízum"

Az uniós országoknak csaknem a felében bevezettek már valamiféle „arany-vízum” programot. Ezek közé tartozik a magyar letelepedési kötvénybiznisz is. Mint ismert, a kormány 2013-ban tette lehetővé a letelepedési kötvényvásárlást a harmadik országbeli állampolgárok számára, de 2017 március óta szüneteltetik a forgalmazást.

A letelepedési kötvényvásárlásokból négy év alatt 575 milliárd forintnyi bevétele keletkezett az államnak. A programot Magyarországon is sokan vitatták, és az ilyen kötvényekkel, vízumokkal foglalkozó májusi európai parlamenti vitában is többen felemlegették, amikor - közösségi szabályokat követeltek a képviselők a helyzet szabályozására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×