eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nukleáris cég rendszerébe is betörtek orosz hackerek

Az amerikai áramszolgáltatók mellett nukleáris és légi közlekedési vállalatok rendszereit is feltörték orosz hackerek tavaly - mondta Jonathan Homer, a belbiztonsági minisztérium (DHS) illetékese.

Homer kiemelte, hogy a behatolók jelentős szolgáltatás-kimaradásokat okozhattak volna, de nem tették meg. Úgy tűnik,

a hackerek célja pusztán a felderítés volt.

Célpontjaik között kisebb és nagyobb vállalatok is voltak, olyanok, amelyeknek alig volt anyagi keretük a kiberbiztonságra, és olyanok is, amelyek kifinomult védelmi rendszerekkel rendelkeztek - tette hozzá Homer. A tisztségviselő nem árulta el, hogy pontosan mely cégek estek a hackerek áldozatául.

Fokozatosan léptek előre

Az adatgyűjtő hadművelet 2016-ban kezdődött egy egyszeri rendszerfeltöréssel, majd csaknem egy évvel később további támadásokra került sor, egyre közelebb a kritikus létesítményekhez.

Az orosz állami támogatású, homályos hátterű Dragonfly vagy Energetic Bear hackercsoport kiterjedt és hosszú távú kampánya során viszonylag egyszerűen törte fel a szóban forgó rendszereket. A DHS szerint

a hackerek először értékesítő partnereket céloztak meg, akiktől jelszavakat és tanúsítványokat csaltak ki a legegyszerűbb adathalász módszerekkel.

Ezt követően hatoltak be valódi célpontjaik rendszereibe, méghozzá úgy, hogy a belépésre jogosult feleknek álcázták magukat.

Kormányzati segítséggel

Amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők szerint a támadás hátterében az orosz hírszerzés áll. A hackerek módszeresen választották ki célpontjaikat, majd az információgyűjtés után megpróbálták eltüntetni nyomaikat. Az amerikai kormány nyomatékosan hangsúlyozta, hogy segített az érintett cégeknek eltávolítani az illetéktelen behatolókat.

A feltételezések szerint nem ez volt az első eset, hogy orosz hackerek érzékeny információkhoz férkőztek hozzá. Washington vádjai szerint az orosz hírszerzés törte fel, és segített nyilvánosságra hozni a Demokrata Párt belső levelezését a 2016-os elnökválasztási kampány során. Amerikai tisztségviselők attól tartanak, hogy Moszkva megpróbálhatja befolyásolni a novemberi, félidős választások kimenetelét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×