eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Brüsszel, 2017. május 25.Angela Merkel német kancellár (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek egynapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2017. május 25-én. (MTI/EPA/AFP pool/Thierry Charlier)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Thierry Charlier

Orbán Viktor szerint előbb Bécsnek és Berlinnek kell lépnie

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal, amíg Ausztria és Németország között nem születik egyezség.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint ebben állapodott meg Orbán Viktor Sebastian Kurz osztrák kancellárral, akivel kedd este telefonon tárgyalt. A közlemény szerint a magyar kormány csütörtöki berlini tárgyalásán erről tájékoztatja majd Angela Merkel német kancellárt is.

Orbán Viktor három nappal a törékeny Merkel-Seehofer megállapodás után utazik Berlinbe.

A migrációs politika miatt kirobbant és már már koalíciós válsággal fenyegető német belpolitikai vitában az Angela Merkel vezette CDU koalíciós partnerét, a CSU-t irányító Horst Seehofer már a lemondását is belengette, de végül meggondolta magát, amikor hétfő este, órákig tartó tárgyalások végén pontot tettek az egy hete húzódó vita végére. Abban állapodtak meg Angela Merkellel, hogy tranzitzónákat állítanak fel a német határon, ahol gyorsított eljárásban döntenek majd arról, kit utasítanak ki Németországból, és ki maradhat.

Ilyen előzmények után tárgyal holnap Orbán Viktor a német kancellár mellett Hors Seehofer belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble-val, a Bundestag elnökével.

A magyar kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral kedd este folytatott telefonos megbeszélésén azt is megerősítette, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben. Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögországon keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók.

Angela Merkel: törvény kell a szakképzett munkavállalók bevándorlására

Közben Angela Merkel is a migrációs politikáról beszélt a szövetségi parlamentben és azt mondta, hogy érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén.

A német kancellár a Bundestagban megerősítette azt, amiről már a múltheti uniós csúcs után is beszélt: erősíteni kell az EU külső határának védelmét, ugyanakkor együtt kell működni a menekültek származási országaival és lehetőséget kell adni a legális migrációra, ezért Németországban törvényt kell alkotni az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×