eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2018. június 13.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a hetenkénti kormányülés kezdete előtt a berlini kancellári hivatalban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Markus Heine)
Nyitókép: MARKUS HEINE

Dominóhatása lehet a német lépésnek

Angela Merkel fellélegezhet, de a megállapodás a CDU és a CSU között még korántsem biztos - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint a német kancellár és Orbán Viktor csütörtöki találkozóján is a migráció lesz a fő téma.

A megállapodás nagy feszültséget hárított el, de a problémák nem szűntek meg – így értékelt a Budapesti Corvinus Egyetem tanára azt, hogy megegyezett egymással a CDU és a CSU. A két kereszténypárt egy három pontból álló megállapodással zárta le hetek óta húzódó vitáját, mely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Kiss J. László szerint még fontos a nagykoalícióban szintén részt vevő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szerepe, amely azt hangsúlyozta, hogy meg kell vizsgálni a tranzitközpontok működését. Ennek koncepciója 2015-ben felmerült, akkor az SPD torpedózta meg. Erről még lesz találkozó a többi kormánypárttal is – tette hozzá.

A testvérpártok egyetértésre jutottak, hogy a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni mindazon menedékkérők belépésének akadályozására, akik menekültügyi eljárását egy másik uniós tagországban kell rendezni. Ezért tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes államba. Amennyiben pedig a menekültügyi eljárás lefolytatásában illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, akkor az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

Az osztrák belügyminiszter, a Szabadságpárt vezetője és Sebastian Kurz kancellár is megszólalt a tervek után. Azt mondták, ha ezt a lépést megteszik a németek, akkor annak dominóhatása lesz, vagyis Ausztria ugyanígy teszi, tranzitközpontok hoz létre a határon, amihez a határellenőrzést vissza kell állítani. Ezzel nehezebbé válik az országok között turizmus és kereskedelem,

gyakorlatilag a schengeni térség megszűnik

– fejtette ki az egyetemi tanár.

Kiss J. László szerint Angela Merkel és Orbán Viktor csütörtöki berlini találkozóján a migrációs kérdés is középpontban lesz. A német kancellárnak szövetségesekre van szüksége, és Magyarország irányába is tett gesztusokat, a kerítésről azt mondta, hogy az a németek védelméről is gondoskodik – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×