INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

angela merkel

horst seehofer

berlin

menekültkérdés

Berlin, 2018. július 2.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióülésén a parlament berlini épületében, a Reichstagban 2018. július 2-án. A CDU és a CSU között vita van a bevándorlás kezelésének kérdésében. (MTI/EPA/ Clemens Bilan)

Kiegyezett Angela Merkel a belügyminiszterével

Újabb cikkünk a témában:

A német kancellár szerint sikerült jó kompromisszummal véget vetni véget vetni a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió hetek óta húzódó vitájának.

A megállapodás értelmében tranzitzónákat létesítenek Németországban az osztrák határ mentén, ahol a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkezőket szállásolják el, és ahol várniuk kell amíg a hatóságok gyorsított eljárással eldöntik, hogy jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására. Ha pedig kiderül róluk, hogy más más uniós országban regisztrálták őket, akkor ezekből a zónákból kényszerülnek távozásra Németországból.

A késő éjszakába nyúló megbeszélés végén a kancellár hangsúlyozta, sikerül elkerülni a határellenőrzés bevezetését, amely ellenkezik a schengeni megállapodással.

A hétfő délután kezdődött és késő éjjel véget ért tárgyalás végül áttörést hozott és – legalábbis egyelőre – feloldotta a berlini koalícióban résztvevő két kereszténypárt között kirobbant viszályt. Hétfőre virradóra már szóba került a csupán Bajorországban működő Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer lemondása mind belügyminiszteri, mind pártelnöki tisztségéről, ami kormányválsághoz vezetett volna.

Tegnap a két testvérpárt elnöksége előbb együttes ülésen közelítette a nézeteket, majd közvetítőként bekapcsolódott Seehofer hivatali elődje a bajor tartományi kormány élén, valamint a szövetségi parlament elnöke is. Késő délután Angela Merkel és Horst Seehofer szűkkörű megbeszélésre ült össze, amelynek végén sikerült a kancellár által jónak minősített kompromisszumban megállapodni. Mint Angela Merkel kifejtette, az uniós partnerekkel egyetértésben, nemzeti eszközökkel fogják korlátozni és szabályozni a menekültek ügyét. Erre szolgálnak majd az osztrák határ mentén létesítendő tranzitövezetek, ahol a már más uniós országokban regisztrált migránsokat fogják elszállásolni, amíg visszaküldésükre sor kerülhet abba az országba, amelynek területén először léptek az Európai Unió földjére, de itt intézik majd gyorsított eljárással a menekültkérelmeket is. A terv három évvel korábban már napirenden szerepelt, akkor azonban a szociáldemokrata külügyminiszter, Sigmar Gabriel ellenállásán meghiúsult.

Az ellenzéki Baloldali Párt, valamint a Zöldek szóvivője máris élesen bírálta a kompromisszumot,

megállapítva azt is, hogy több hetes vérre menő viták és az egész Európai Unió működését visszavető politikai bénultság után egy úgymond levitézlett elképzeléssel hidalták át a két kereszténypárt között a migránskérdésben már évek óta újból és újból fellángoló torzsalkodást. Utaltak arra is, hogy ennek során a Keresztényszociális Unió vezetői kormányválságtól sem riadtak vissza, annak érdekében, hogy a menekült-ügyben elfoglalt álláspontjuk rendíthetetlen hangoztatásával minél több szavazót próbáljanak maguk mellé állítani az október közepén esedékes bajorországi tartományi választás előtt.

Nyitókép: Clemens Bilan

Kapcsolódó hang

Kompromisszum Berlinben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018