eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Tarifa, 2018. június 27.A spanyol tengeri mentőszolgálat által a Gibraltári-szorosban a tengerből kimentett, Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók a dél-spanyolországi Tarifa kikötőjében 2018. június 27-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Nyitókép: Emilio Morenatti

Az EU nemzetpolitikai problémája: a migrációs válság megoldásának kudarcai

A Bruxinfo elemzője szerint nem mondhatják ki az uniós vezetők, hogy nem tudják megoldani a migrációs válságot, mert az súlyos következményekkel járna. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ez nem bürokratikus probléma, hanem nagyon is nemzetpolitikai.

Európára most rázúdult egy külső kihívás - a migránsválság -, és az országoknak egyeztetnie kell egymás közt, hogy tudják-e ezt a problémát közösen kezelni - mondta az InfoRádióban Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

Fóris György szerint jelenleg elég csekély az esély arra, hogy a 28 ország együttesen rá tudjon bólintani egy közös forgatókönyvre, és megállapodjanak a migránsok kezeléséről és szétosztásáról.

A Bruxinfo elemzője szerint az, hogy az uniós vezetők nem tudják megoldani a migrációs válságot,

nem bürokratikus probléma, hanem kőkemény nemzetpolitikai.

Itt eltérő tagállami stratégiai, nemzetállami érdekek ütköznek egymással. A magyar vagy a lengyel álláspont kategorikusan kizár, még alkotmányban is rögzített bizonyos megoldásokat. Ugyanígy megvannak más országokban az ő érdekeik szerinti szempontok, és ezek ütköznek most egymással. A bürokratikus sokkal jobb lenne, mert felül lehet írni - mondta Fóris György.

Az elemző elmondta azt is, hogy amikor nagyon nem sikerül valamiről megállapodni, akkor az egyik megoldás, hogy kimondják, hogy ez kudarc, nem lesz közös megoldás.

"Kudarcot nem mondhatnak ki, mert ha kimondják, akkor le kell vonni a konzekvenciákat és már meglévő korábbi közösségi eszközöket és mechanizmusokat kell szétbontani.

Kerülni próbálják, hogy ezt kimondják, inkább abban maradnak, hogy még nem sikerült közös nevezőt találni, folytassák tovább ősszel" - vélekedett Fóris György.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 8 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×