eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Genova, 2018. június 15.Matteo Salvini olasz belügyminiszter sajtóértekezlete Genovában 2018. június 15-én. Salvini az olasz és a francia kormány között az illegális bevándorlók ügyében kialakult vitáról beszélt. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Nyitókép: Luca Zennaro

Közös ellenőrzőközpontokat hozna létre Olaszország és Líbia

Líbia déli határai mentén állítsanak fel migránsfogadó központokat – ezt javasolta Matteo Salvini, keményvonalas olasz belügyminiszter a líbiai kormánnyal folytatott tárgyalásai után. Azt is elmondta, hogy Róma az e heti EU-csúcson a többi tagállam elé tárja a javaslatot.

Miközben a migránsmentő hajókat távol akarja tartani, addig jó szél dagasztja Matteo Salvini vitorláját. A bevándorlásellenes Liga vezére, egyben olasz belügyminiszter emberei jelentős győzelmeket arattak a helyhatósági választásokon. Többek között a toszkánai Pisában, Sienában és Massában is vevők voltak a szavazók Salvini üzenetére, miközben az Itáliát öt éven át kormányzó baloldal a sebeit nyalogatva elemezheti saját kudarca okait.

Mindössze néhány nappal a belügyminiszternek a romák deportálásáról szóló, megdöbbentő megjegyzései után a választási eredmény azt bizonyítja, hogy az olaszok egy jelentős részét nem zavarja, hogy Salvini elképzelései a Mussolini-évek diszkriminatív törvényeit idézik. Mindeközben az inkább baloldali gyökerű, de szintén populista koalíciós partner, az Öt Csillag Mozgalom a másodhegedűs szerepét játszotta a helyhatósági választásokon.

A migráció elleni kampány részeként közben Matteo Salvini Líbiába utazott.

Ez volt első külföldi útja és az úti cél jól jelzi, mennyire az afrikai migráció alakulására építette fel a létét a Liga. Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Róma és a külvilág által elismert líbiai kormány közösen állítanak fel migrációs ellenőrzőközpontokat Líbia déli határán, hogy blokkolják a migrációt.

„Sem Olaszország, sem Líbia nem védheti meg egyedül a határát”

– mondta.

Az ENSZ által elismert líbiai kormány azt mondta: olyan táborok felállításába nem megy bele, amelyeket külföldiek igazgatnak. Ez felveti a lehetőségét a további jogsértéseknek, amelyek már így is rendszeresek a líbiai központokban, ahol

a migránsok egy részét fogolyként, sőt rabszolgaként kezelik és fizikailag bántalmazzák.

Az olasz belügyminiszter arról is beszélt, hogy segíteni akar a líbiai parti őrség kiképzésében. A szervezet további hajókat és felszerelést akar az embercsempészek és a segélyügynökségek visszaszorítására – utóbbiak a líbiai felségvizeken kívül várnak arra, hogy felvegyék hajóikra a bajba került migránsokat. A Guardian című lap által idézett statisztika szerint az idén 78 százalékkal kevesebben érkeztek a tengeren át az Olaszországba. Az olaszok fele mégis azt gondolja, hogy az idén többen kelnek át, mint tavaly.

Miközben Salvini az illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt, az AP hírügynökség jelentése szerint tragikus sors várt az Algéria által elfogott migránsokra:

13 ezer embert küldtek vissza a sivatagon keresztül a délebbre fekvő afrikai országokba, élelem és víz nélkül, több mint 40 fokos hőségben.

Az AP szerint néhányan eljutottak Nigerbe, de sokan meghaltak. A hírügynökség szerint Algéria azután kezdte tömegesen kiutasítani a migránsokat, hogy az EU nyomást gyakorolt rá az Európába irányuló bevándorlás megfékezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×