eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Brüsszel, 2018. június 24.Angela Merkel német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert

A mélyülő migránsválság Merkel megmentője lehet?

A menekültválságról vasárnap Brüsszelben tartott mini-csúcsértekezleten, amelyen az Európai Unió csupán 16 tagállama képviseltette magát, a várakozásnak megfelelően nem hoztak konkrét döntést, azonban a jelek szerint a német kancellár némi derűlátással tért vissza Berlinbe.

Angela Merkel koaliciós partnere, a Keresztényszociális Unió élén álló és a belügyminiszteri tisztséget betöltő Horst Seehofer a hét végi EU-csúcstalálkozóig adott haladékot a határellenőrzés bevezetéséig, illetve a más uniós tagállamban már regisztrált menekültek feltartóztatásáig. A kancellár ezt elutasítja, és uniós szintű megállapodást akar a migránskérdés átfogó rendezésére. A helyzet oda vezetett, hogy a brüsszeli minicsúcsra is rányomta bélyegét a Berlinben körvonalazódó kormányválság.

A vasárnapi tanácskozásokról hazatérve Angela Merkel közölte, hogy a résztvevők körében jó szándékot tapasztalt, és egyetértést abban, hogy korlátozni kell a migránsok beáramlását, ami az EU külső határainak erőteljesebb védelme révén érhető el. Az olasz kormányfő az értekezleten megerősítette: szó sem lehet arról, hogy Olaszországban regisztrált menekültek fogadjanak vissza más uniós országokból. A kancellár ezért felajánlotta közvetítését a Földközi-tenger térségében érintett többi ország vezetőinek meggyőzésére, hogy engedélyezzék a tengeren érkező migránsokat kimentő hajók befutását kikötőikbe.

Szóba került ismét az időközben feledésbe merült kvóta ügye is, amelyet a francia államfő, Emmanuel Macron hozott ismét szóba, szerinte ugyanis tarthatatlan, hogy egyes uniós tagállamok igényt tartanak a Brüsszelből érkező juttatásokra, de elzárkóznak a menekült-válságból eredő közös teherviselés elől.

Diplomáciai források szerint a kérdés mielőbbi rendezését a francia elnök erősen szorgalmazza, de úgy hírlik, az olasz és a spanyol kormányfő is sürgeti, mert tudatában vannak a berlini koalíció két kereszténypártja között körvonalazódó súlyos ellentétnek.

Miután a kancellár és belügyminisztere egymástól alapvetően eltérő módon ítéli meg a migránskérdés megoldását, félő, hogy szétesik a jelenlegi német koalíció, ami közvetve súlyos csapást mérne az egyébként is komoly problémákkal küzdő Európai Unióra. A múlt év őszi németországi választásokat követően ugyanis Angela Merkel uniós aktivitását szinte megbénította a hónapokon át tartó kormányalakítási erőfeszítés.

Politikai elemzők szerint Angela Merkel számára esetleges kivezető útnak ígérkezhet az ellenzéki Zöldpárttal való megegyezés, vagy úgy, hogy a zöldek a Keresztényszociális Unió kiválását követően koalícióra lépnek a Kereszténydemokrata Unióval és a Szociáldemokrata Párttal, vagy pedig késznek mutatkoznak egy kisebbségi kormány támogatására.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×