INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

brexit

letelepedési engedély

nagy-britannia

London, 2018. június 12.Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit ellen tüntető aktivista a londoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt 2018. június 12-én. A Brexit-folyamat leállítását követelő tüntetők keresetet nyújtottak be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye aktiválása jogszerűségének megállapítása céljából. (MTI/EPA/Will Oliver)

Brexit: Kérdeznek majd párat

Infostart / MTI

Gyors elbírálást ígér a brit belügyminiszter azoknak az uniós állampolgároknak, akik a brexit után is Nagy-Britanniában akarnak maradni.

Sajid Javid brit belügyminiszter európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsági meghallgatáson azt mondta,

"nem az lesz, hogy miért ne adják meg az engedélyt, hanem az, hogy minél gyorsabban megadják mindenkinek".

A miniszter a külföldi EU-állampolgárok majdani státusával kapcsolatban, kijelentette: azoktól az uniós állampolgároktól, akik a Brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok mindössze annyit kérnek majd, hogy

  1. hitelesen igazolják személyazonosságukat,
  2. nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely bűncselekmény miatt,
  3. igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Javid szerint a válaszok hatósági ellenőrzése után a folyamodványok ügyében "nagyon gyorsan" megszületnek majd a döntések.

Nem sokkal a meghallgatás után új részlettel bővített 60 oldalas szándéknyilatkozatot tett közzé a brit belügyminisztérium az EU-állampolgárok jövőbeni státusa ügyében.

Az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok felhasználóbarát online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket.

Tájékoztatása szerint a program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújthassák folyamodványukat.

Caroline Nokes, a belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a letelepedett státusért folyamodók nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó. Ugyanakkor a brit hatóságok a kisebb múltbeli kihágásokat nem fogják aggályosnak tartani a folyamodványok elbírálása szempontjából.

A letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (valamivel több mint 24 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz.

A brit belügyminisztérium csütörtökön közzétett útmutatója szerint

kétféle tartózkodási jogviszonyért, letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért lehet majd folyamodni,

attól függően, hogy a kérelmező a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

Azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltenek el ennyi időt Nagy-Britanniában, és utána ők is végleges letelepedett státusért folyamodhatnak. Ez utóbbi kategóriába tartózók további díjfizetési kötelezettség nélkül folyamodhatnak majd végleges letelepedett státusért, amint erre a Nagy-Britanniában eltöltött idő alapján jogosulttá válnak.

A már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak jelenleg semmi tennivalójuk nincs, jogosultságaikban semmiféle változás nem lesz a brit EU-tagság megszűnése után tervezett, 2020. december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig.

Nagy-Britanniában a legfrissebb statisztikai becslés szerint 3,8 millió külföldi EU-állampolgár él.

Nyitókép: WILL OLIVER
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018