INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

brexit

michel barnier

eu

Brexit: el kell számoltatni a briteket

Brexit: el kell számoltatni a briteket

Infostart / MTI

Az Európai Uniónak (EU) tiszteletben kell tartania, hogy Nagy-Britannia autonóm szeretne lenni, de a briteknek is tiszteletben kell tartaniuk az EU egységét - mondta az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója az Országgyűlés külügyi és európai ügyek bizottságainak tagjaival folytatott megbeszélésen hétfőn Budapesten.

Michel Barnier közölte, nagyon sok kérdésben kell megegyezésre jutni a tárgyalásokon. A legfontosabbak között említette az egységes piac és az unió költségvetésének kérdését, a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok, valamint az EU-ban élő brit állampolgárok helyzetét. Az EU költségvetésével kapcsolatban megjegyezte, nem szeretnének "revanst" venni a briteken, de a kilépéskor el kell számoltatni őket.

Azt mondta, a kilépés után négy pillére épülhet az EU és Nagy-Britannia kapcsolata:

  • kereskedelmi,
  • belbiztonsági,
  • külbiztonsági pillérre és
  • speciális megállapodásokra.

A kereskedelem kérdésről azt mondta, járható út lehet a szabadkereskedelmi modell, amely például Kanada és Kína esetében működik.

Kitért Észak-Írország helyzetére is, az EU javaslata szerint ugyanis Észak-Írország a vámunión belül maradna. Ezt úgy kell megvalósítani, hogy ne szóljanak bele Nagy-Britannia vámrendszerébe, meg kell tartani a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek konfliktusok, ugyanakkor szükség van valamiféle kontrollra - tette hozzá Barnier.

A főtárgyaló azt hangoztatta, hogy a tárgyalások nem titkosak, fontos az átláthatóság, hogy az EU minden tagországa tisztában legyen a helyzettel, mivel mind a 27 állam ratifikációjára szükség lesz majd a kilépéshez.

Semmiképp sem fogadják majd el, hogy Nagy-Britannia diszkrimináljon egyes országokat vagy gazdasági szektorokat, tiszteltben kell tartania a "27-ek egységét"

- jelentette ki.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy "fair Brexitre" van szükség, és véleménye szerint Barnier maximálisan eleget tud tenni ennek az elvárásnak.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok ne legyenek a brit döntés kárvallottjai, és ne kényszerből kelljen hazatelepülniük.

Gratulált ahhoz, hogy sikerült elérni, költségvetési szempontból ne érje hátrány az uniót.

A főtárgyaló a továbbiakban is számíthat Magyarország és a visegrádi négyek támogatására - jelentette ki Németh Zsolt.

Bana Tibor, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának jobbikos alelnöke szintén a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok érdekeit tartotta a legfontosabbnak, és azt kérte, hogy Barnier továbbra is osszon meg minden információt Magyarországgal.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018