eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2018. március 2.Theresa May brit miniszterelnök a szigetországnak az Európai Unióból történő kilépése feltételeiről beszél a londoni polgármester hivatalos rezidenciáján, a Mansion House-ban 2018. március 2-án. A brit kormány ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is, ugyanakkor átfogó, a lehető legnagyobb mértékű vámmentességet biztosító szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val. (MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe)
Nyitókép: CHRIS J. RATCLIFFE

Fontos szavazást tartottak a Brexitről

Izgalmas szavazás volt a brit képviselőházban a brexitről. Rohan az idő: 2019. március 29-e, az Európai Uniótól való brit elszakadás napja már nincs messze és a kilépés bizonyos részleteit tisztázni kell.

Az Európai Unióból való kilépés ellenzőinek a kormányzó konzervatív párton belül is van a hivatalos brexit-politikával ellenkező csoportjuk, tehát az utolsó percig, a parlamenti szavazás eredményének összeszámlálásig és kihirdetéséig, nem lehetett tudni, vereség vár-e a brexit-folyamatot levezérlő Theresa May miniszterelnökre.

Telt ház volt a parlamentben, még két szülés előtt álló honanya is bejött szavazni, és egy beteg képviselőt tolókocsin gördítettek be. S kiviláglott, hogy a brexit-ellenes torí-csoport a kormány bukását azért nem akarná előidézni, tehát – bármennyire biztatta őket a Soros György által pénzelt Best For Britain mozgalom – a parlamenti szavazás idejére megjámborodtak, és az eredmény 319-303 lett Theresa May hívei javára.

Mindkét fél azt állítja, hogy győzött. Az anti-brexitisták azért mondogatják ezt, mert kompromisszumokat értek el. Az volt a kérdés, hogy mi lesz, ha a kitűzött határidőig, 2019. március 29-e 23 óráig nem sikerül megállapodást kötni Brüsszellel. Theresa May mindeddig határozottan szögezte le, hogy az elszakadás mindenképp megtörténik. A brexit-ellenes tábor azt kívánta, hogy ez esetben a parlament dönthessen. Ezt most leszavazták. Elvben fennmarad a parlamenti döntés lehetősége, ehhez azonban bizalmi szavazást kellene tartani.

Soros Györgyék szombatra londoni anti-brexit tüntetést hirdettek meg, aminek a jelentősége a parlamenti szavazás után jócskán csökkent. Az bizonyos, hogy úgynevezett "puha brexit" várható, London például fenntartja a vámuniót, amíg új kereskedelmi egyezményeket nem köt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×