INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

nagy-britannia

brexit

theresa may

parlament

London, 2018. március 2.Theresa May brit miniszterelnök a szigetországnak az Európai Unióból történő kilépése feltételeiről beszél a londoni polgármester hivatalos rezidenciáján, a Mansion House-ban 2018. március 2-án. A brit kormány ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is, ugyanakkor átfogó, a lehető legnagyobb mértékű vámmentességet biztosító szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val. (MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe)

Fontos szavazást tartottak a Brexitről

Izgalmas szavazás volt a brit képviselőházban a brexitről. Rohan az idő: 2019. március 29-e, az Európai Uniótól való brit elszakadás napja már nincs messze és a kilépés bizonyos részleteit tisztázni kell.

Az Európai Unióból való kilépés ellenzőinek a kormányzó konzervatív párton belül is van a hivatalos brexit-politikával ellenkező csoportjuk, tehát az utolsó percig, a parlamenti szavazás eredményének összeszámlálásig és kihirdetéséig, nem lehetett tudni, vereség vár-e a brexit-folyamatot levezérlő Theresa May miniszterelnökre.

Telt ház volt a parlamentben, még két szülés előtt álló honanya is bejött szavazni, és egy beteg képviselőt tolókocsin gördítettek be. S kiviláglott, hogy a brexit-ellenes torí-csoport a kormány bukását azért nem akarná előidézni, tehát – bármennyire biztatta őket a Soros György által pénzelt Best For Britain mozgalom – a parlamenti szavazás idejére megjámborodtak, és az eredmény 319-303 lett Theresa May hívei javára.

Mindkét fél azt állítja, hogy győzött. Az anti-brexitisták azért mondogatják ezt, mert kompromisszumokat értek el. Az volt a kérdés, hogy mi lesz, ha a kitűzött határidőig, 2019. március 29-e 23 óráig nem sikerül megállapodást kötni Brüsszellel. Theresa May mindeddig határozottan szögezte le, hogy az elszakadás mindenképp megtörténik. A brexit-ellenes tábor azt kívánta, hogy ez esetben a parlament dönthessen. Ezt most leszavazták. Elvben fennmarad a parlamenti döntés lehetősége, ehhez azonban bizalmi szavazást kellene tartani.

Soros Györgyék szombatra londoni anti-brexit tüntetést hirdettek meg, aminek a jelentősége a parlamenti szavazás után jócskán csökkent. Az bizonyos, hogy úgynevezett "puha brexit" várható, London például fenntartja a vámuniót, amíg új kereskedelmi egyezményeket nem köt.

Nyitókép: CHRIS J. RATCLIFFE

Kapcsolódó hang

Fontos szavazást tartottak a Brexitről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018