eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Óriási vízerőművel csúfítanának el egy világörökségi helyszínt

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember. Tanzánia kormánya például a napokban zárta le fakitermelési pályázatát, amely engedélyezi az UNESCO Világörökség védett Selous Vadrezervátum 2,6 millió fájának kivágását.

A Science tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint látszólag a környezetvédelem sikertörténete a természeti örökség globális védelmezése, a védett területek kialakítása. Ugyanis 1992 óta a világ természetvédelmi területeinek nagysága megduplázódott, napjainkban a Föld szárazföldi térségének 15 százaléka, óceánjainak 8 százaléka tartozik védett körbe. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy ezeknek a területeknek jó része csak papíron élvez védettséget, továbbra is útépítések, energetikai beruházások, bányászat, fakitermelés és városépítés rombolja őket. A kutatók felmérése szerint

a természetvédelmi és világörökségi területek 33 százalékán tapasztalnak intenzív emberi beavatkozást.

Jó példa erre Tanzánia, ahol az 1982 óta UNESCO világörökség védett Selous Vadvédelmi körzetben 2,6 millió fa kivágására írt ki pályázatot a kormány, hogy a letarolt területet majd elárassza és vízerőművet építsen fel rajta. Gálhidy László a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse mutatta be a tanzániai vadrezervátum természeti értékeit az InfoRádióban. Elmondása szerint ez Afrika legnagyobb vadrezervátuma: 50 ezer négyzetkilométeren terül el, vagyis területe több mint fele hazánkénak.

A vízerőmű felépítése óriási rombolással és tájátalakítással járna

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a tervek szerint a Balatonnál nagyobb víztározót hoznának létre, így Afrika legnagyobb ilyen erőműje lenne.

A fakitermelési pályázatot és a vízerőmű építést végzetes hibának értékelte a Természetvédelmi Világszövetség, az UNESCO visszafordíthatatlan károkra figyelmeztet és a WWF nemzetközi szervezete is tiltakozik. Az afrikai ország jogrendjének segítségével kell megtámadni a kormány döntését – mondta Gálhidy László.

„Nem készült eddig környezetvédelmi hatástanulmány, ezt mindenképpen el kell készíteni a tanzániai jogok szerint is”

– emelte ki. Nemzetközi fórumokhoz is lehet fordulni, miután a vadrezervátum világörökségi helyszín – tette hozzá.

A Selous Vadrezervátum Afrika egyik legjelentősebb vadvilágának ad otthont. Elefántok, keskenyszájú orrszarvúk, afrikai vadkutyák, oroszlánok, zsiráfok, leopárdok és vízilovak is élnek a területen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×