INFORÁDIÓ 
2018. szeptember 26. szerda
Jusztina, Pál

szlovákia

előrehozott választás

bugár béla

Előrehozott választásokat akar Bugár Béla

Előrehozott választásokat akar Bugár Béla

Késő éjszakába nyúló maratoni tárgyalásokat követően sem dőlt el, mi lesz a szlovák kormánykoalíció sorsa. Bugár Béla, a Híd elnöke nem sokkal éjfél előtt állt a kamerák elé, hogy közölje, pártja egyelőre nem lép ki a koalícióból, hanem előrehozott választásokat akar, s erről tárgyal majd a partnereivel. A párton belül komoly nézetkülönbség van a magyar és szlovák tagok között.

A Híd Országos Tanácsa hétfőn délután két órakor ült össze a párt pozsonyi székházában. A sorsdöntő tárgyalásra újságírók egész hadán keresztül jutottak csak be a küldöttek, ám egyértelmű választ egyikük sem tudott adni arra a kérdésre, hogy a kormánykoalíció tagja marad-e a Híd vagy sem. A délután kitudódott hírek szerint két tábor alakult ki a párton belül:

a Híd OT magyar tagjai a kormányon maradás, szlovák tagjai pedig a távozás mellett érveltek.

Az este fél tizenegykor megtartott sajtótájékoztatón a pártelnök végül bejelentette, az Országos Tanács megbízta a Híd vezetését – a párt elnökével az élen –, hogy tárgyaljon a Koalíciós Tanáccsal az előrehozott parlamenti választások lehetőségéről. „Ha ezek a tárgyalások sikertelenek lesznek, a Híd kilép a kormánykoalícióból“ – mondta Bugár Béla. Ha viszont megegyeznek a koalíciós partnerekkel, akkor a párt a választásokig a kormánykoalícióban marad.

Néhányan korábban kijelentették: ha a Híd a koalícióban marad, távoznak a pártból. „Kérni fogom, hogy lépjünk ki a koalícióból” – szögezte le a Híd OT ülését megelőzően František Šebej parlamenti képviselő. Azt nem árulta el, hogy a párt tagja kíván-e maradni, amennyiben nem lépnek ki a kormányból. Hozzáfűzte: szerinte nem elegendő Robert Kaliňák belügyminiszter hétfői lemondása, Robert Fico fejének is hullania kell ahhoz, hogy stabilizálódjon a szlovák belpolitikai helyzet. Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium államtitkára szerint sem elegendő a belügyminiszter távozása. Előzetesen közölte: ha a Híd a koalícióban marad, ő távozik a pártból.

A nyolcórás tárgyalások után bejelentett határozat szerint egyelőre azonban egyikük sem távozik a posztjáról.

A koalíciós partnerek, a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt az éjjel nem kommentálták a Híd döntését. Az ellenzék viszont azonnal reagált a bejelentésre. Veronika Remišová, az OĽaNO képviselője a következőket mondta: „Látjuk, hogy ez a koalíció egyik botrányból lép bele a másikba. Háromnapos egyeztetést követően sem tudtak kiutat találni a válságból.”

Richard Sulík a Szabadság és Szolidaritás elnöke pedig úgy fogalmazott: amit Bugár Béla elmondott, az tulajdonképpen a kormány széthullását jelenti. „Megértem, hogy először a koalíciós partnereivel kíván tárgyalni, de mi is készen állunk a tárgyalásokra. Az előrehozott választások Szlovákia minden pártját érintik” – jegyezte meg Sulík.

A következő napok kérdése tehát az, hogy

sikerül-e Bugáréknak elérniük, hogy előrehozott választásokat tartsanak az országban.

Egy biztos, amíg erről egyeztetnek, az utca népe továbbra is hangot ad majd nemtetszésének. A múlt pénteki országos tüntetések szervezői e hét péntekre újabb megmozdulást szerveznek. Pozsonyban ismét a Szlovák Nemzeti Felkelés terére hirdették meg az akciót, de már az is biztos, hogy Trencsénben is demonstrálni fognak. Az elmúlt pénteken mintegy 120 ezren vonultak az utcára a Fico-kormány távozását követelve.

Nyitókép: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Előrehozott választásokat akar Bugár Béla
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH