INFORÁDIÓ 
2018. december 17. hétfő
Lázár, Olimpia

szlovákia

előrehozott választás

fico

Pozsony, 2018. március 9. Kormányellenes tüntetés résztvevői Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter (szakállal) képét mutatják fel  Pozsonyban 2018. március 9-én. A tüntetők Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását és a kormány átalakítását követelik. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Elkerülhetetlennek tűnik az előrehozott választás Szlovákiában

Hosszú kormányválság is megelőzheti, ám elkerülhetetlennek tűnik az előrehozott választás Szlovákiában - mondta az InfoRádiónak Szarka László történész. A februárban történt újságíró-gyilkosság nyomán kialakult belpolitikai válság miatt ugyanis a kormányzó koalíció egyik pártja, a Most-Híd tárgyalást kezdeményezett az előrehozott voksolásról, ha pedig partnerei nem egyeztetnek a szervezettel, kilép a koalícióból.

A szlovák belpolitikai válság a februárban történt újságíró-gyilkosság nyomán alakult ki, ezért a kormányzó koalíció egyik pártja, a Most-Híd előrehozott választásokat sürget, de egyelőre nem lép ki a koalícióból. 

Bugár Béla, a Most-Híd elnökének lépése több szempontból is okos. - Véli Szarka László történész.

"Már előre tekint a választások elé, mivel a Most-Hídban az elmúlt hetekben-hónapokban elég erős törésvonal alakult ki azok között, akik Ficóékkal továbbra is együtt kívánnak kormányozni, és azok között, akik ezt egyre nehezebben viselték."

Az előrhehozott választásból viszont több előny is származna: 

Egyrészt nem válthatók le, a választásokig ők kormányoznak, másrészt ők határozhatják meg a választásra kiterjedő menetrendet.

A miniszterelnök viszont jelenleg ezzel a forgatókönyvvel nem ért egyet.

Hogy ki alakíthatna kormányt Szlovákiában, az egyelőre rejtély, mivel a szlovákiai ellenzék majdnem olyan szétaprózott, mint a magyar. Viszont az elmúlt két hét eseményei (az újságíró-gyilkosság óta) az ellenzéket erősítették. Az utcára vonuló tömegek is az ellenzék követeléseit visszhangozzák, és tovább erősítik- jegyezte meg Szarka László. 

A történész szerint viszont a jelenlegi koalíciós pártok nélkül nem igazán lehet kormányt alakítani. Tehát nagy valószínűséggel a szlovákiai belpolitikai színtér alaposan át fog rendeződni.  

Az is borítékolható ugyanakkor, hogy Fico fogja megnyerni a választást, de a következő kormány összeállításánál egy-két kisebb párton kívül más pártok nem állnának az oldalárá. Vélhetően egy egészen új felállás jöhet ki akár már a nyári szünet előtt, ha a kormánypártok kezdeményezik az előrehozott választást. Ha heteken keresztül nem lesz megegyezés a pártok között, akkor a legvalószínűbb időpont az ősz eleje-közepe. Szlovákia tehát egy tartós kormányválság elé fog nézni. 

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Előrehozott választás lehet Szlovákiában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018