eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Veszélyesen kevés a hatásos antibiotikum - figyelmeztet a WHO

Veszélyesen kevés a hatásos antibiotikum - figyelmeztet a WHO

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben - közölte szerdán a szervezet.

A gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.

"A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre,

különben ismét eljön egy olyan kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak"

- mondta Tedros.

Csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg. Más betegségeket is, mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését, olyan kórokozók váltják ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak.

A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak 8 jelent valóban új kezelési módot.

"A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen az olyan súlyos fertőzésekkel szembeni új antibiotikumok fejlesztésére kell koncentrálniuk, amelyekben a páciensek néhány nap alatt meghalhatnak" - mondta Suzanne Hill, a WHO szakértője.

Korábban írtuk a témában:

Így zajlik a harc a szuperbaktériumok ellen

Új, mindennek ellenálló nemibetegség-baktérium terjed

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×