eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan tovább, Hollandia?

Összeomlottak a koalíciós tárgyalások.

Összeomlottak a hollandiai koalíciós tárgyalások, amelyek a március 15-i választások nyomán kezdődtek meg négy párt részvételével - jelentette be hétfőn az egyeztetéseket felügyelő Edith Schippers.

Az illetékes arról számolt be, hogy az érintett pártok nem tudtak megegyezésre jutni a bevándorlási politikáról, amely a választási kampány egyik központi témája volt. A pártok vezetői szerint a kérdésben áthidalhatatlanok a nézetkülönbségek.

"Nem működött, ezért véget értek a március 29 óta tartó tárgyalások. Nem tudom, sikerült volna-e megállapodniuk más kérdésekről, azt viszont igen, hogy mindegyik fél nagyon keményen dolgozott a szinte lehetetlen kombináció sikere érdekében" - mondta Schippers.

A tárgyalásokon a választást megnyerő Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű liberális konzervatív párt, a kereszténydemokrata párt (CDA), valamint a liberális D66 és a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) vett részt.

Szakértők szerint a D66 és a GroenLinks nagyjából hasonló állásponton van a bevándorlás és a menekültválság ügyében, a VVD és a CDA azonban a "keményvonalasabb" migrációs politika híve.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, a Zöld Baloldal kiesésével pedig elsősorban a Keresztény Unió jöhet szóba negyedik pártként.

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy négy pártnak kell koalícióra lépnie egymással, ezért a szokásosnál is több időre lehet szükség a megállapodáshoz. Szakemberek szerint a tárgyalások összeomlása miatt még hónapokig elhúzódhat a folyamat.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezetője üdvözölte a fejleményeket, és tudatta, pártja kész a koalícióalakítási egyeztetésekre. A fősodorbeli pártok azonban határozottan kizárták a második legtöbb mandátumot szerző PVV-vel kötendő koalíció lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×