eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Drámai a helyzet a vízhiány miatt

Drámai méreteket öltött a vízhiány a szíriai fővárosban, Damaszkuszban - közölte Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja csütörtökön Genfben.

Az immár két hete tartó vízhiány mintegy 5,5 millió embert érint - tudatta Egeland a Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával tartott találkozója után.

Hozzátette: a súlyos helyzet ellenére a szíriai hatóságok megtagadták az ENSZ-től azt a lehetőséget, hogy humanitárius segélyeket juttasson el a vízhiánnyal küszködő damaszkuszi területekre, valamint öt helyszínre Damaszkusz, Homsz és Hama tartományban. Egeland csalódottságának adott hangot, mivel a szíriai kormány annak ellenére tagadja meg a hozzáférést a rászoruló területekhez, hogy tavaly december 30. óta "összességében betartott" általános tűzszünet van érvényben.

Damaszkuszt és környékét 70 százalékban a Barada-völgyből az Éjn al-Fájáh forrásból eredő Barada-folyó látja el vízzel, a völgy térségét azonban felkelők tartják ellenőrzésük alatt.

A szemben álló felek egymást vádolják a vízellátás megzavarásával: a kormány szerint a felkelők üzemanyagot öntöttek a forrásba, míg a lázadók szerint a kormányerők légicsapásaival súlyos károkat okoztak a forrás szivattyútelepében, kilyukasztva annak üzemanyagtartályait és ezzel beszennyezve a vízforrást.

Jan Egeland rámutatott, hogy a damaszkuszi lakosoknak nincs vezetékes vize, és csak kevés ivóvíz áll a rendelkezésükre. Hozzátette: csak a kórházak, iskolák és pékségek részesülnek megfelelő vízellátásban.

Az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja figyelmeztetett: jelen állapotok között csak idő kérdése, hogy betegségek terjedjenek el.

Staffan de Mistura közölte, hogy António Guterres új ENSZ-főtitkár minden bizonnyal hamarosan lépéseket tesz a szíriai tárgyalások előremozdításának érdekében. Mistura emellett annak a reményének adott hangot, hogy a január második felére a kazahsztáni Asztanába tervezett békekonferencia megerősíti a jelenlegi fegyvernyugvást, és elősegíti a februárra tervezett szélesebb körű genfi tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt. A világszervezet szíriai különmegbízottja hozzáfűzte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi szíriai határozatai reményre adnak okot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×