eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sokkoló az előélete a berlini merénylet tunéziai gyanúsítottjának

A berlini merénylet elkövetésével gyanúsított tunéziai fiatalember 2011-ben érkezett migránsként Olaszországba, többedmagával felgyújtotta a lampedusai menekülttábort és négy évet töltött olasz börtönökben, de az olasz hatóságok mégsem tudták őt kiutasítani az országból - jelentették kedden az olasz hírügynökségek.

A 24 éves Anis Amri öt évvel ezelőtt az egyik migránsokkal teli hajón érkezett a dél-olaszországi partokhoz. Akkor még fiatalkorú volt, de már büntetett előéletű a hazájában, Tunéziában elkövetett bűncselekmények miatt.

Lampedusa szigetének menekülttáborába került, ahol 2011 szeptemberében részt vett a táborban kitört zavargásokban. A lázongást tunéziaiak csoportja robbantotta ki. Felgyújtották a tábort és összecsaptak a beavatkozó olasz rendőrökkel.

Anis Amrit letartóztatták és négy év börtönre ítélték. Először a szicíliai Catania, majd Palermo börtönébe, az Ucciardonéba került. Az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint a férfi az olasz börtönökben veszélyes és erőszakos magatartást tanúsított.

Hat hónappal büntetése végleges letöltése előtt, 2015-ben szabadult, zsebében az olasz hatóságok kiutasítási határozatával. A szintén szicíliai Caltanisetta táborába került, ahol a kiutasításra ítélt migránsokat gyűjtik össze, Tunézia azonban nemet mondott a férfi visszafogadására.

2015-ben az olasz hatóságok Anis Amri nyomát veszítették, aki Németországba ment tovább, ahol menedékkérőként jelentkezett.

A berlini merénylethez használt lengyel rendszámú kamion Olaszországból érkezett Németországba. A jármű december 16-án még az észak-olaszországi Lombardia tartományban tartózkodott.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×