eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Itt a Brexit forgatókönyve

Nagy többséggel elvi támogatását adta a brit parlament szerdán ahhoz a menetrendhez, amelyet a konzervatív párti kormány dolgozott ki a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítására.

A kormány az ellenzékkel kötött kompromisszum jegyében vállalta, hogy a folyamat elindítása előtt a törvényhozás elé terjeszt egy ismertetőt arról, hogy milyen stratégiát kíván folytatni a kilépési tárgyalásokon.

A londoni alsóház szerdán a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére tartott vitanapot és szavazást e kérdésekben.

A voksolás azonban jelképes jelentőségű, nincs semmiféle kötelező erejű jogi következménye.

A Munkáspárt célja az volt, hogy ígéretet csiholjon ki a kormányból a tárgyalási stratégia ismertetésére még azelőtt, hogy London aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan el is indítja - a kilépési folyamatot.

Theresa May brit miniszterelnök a parlamenti erőviszonyokat felmérve beleegyezett a Labour követelésébe - amelyet számos konzervatív képviselő is támogatott -, de ennek fejében azt kérte, hogy a parlament támogassa az 50. cikkely aktiválására kidolgozott menetrendet.

A tervek szerint a brit kormány az idén már nem, de a jövő év első negyedének végéig aktiválja a cikkelyt.

A szerdán késő este nagy többséggel elfogadott kompromisszumos határozat úgy fogalmaz, hogy a parlament "tiszteletben tartja" ezt a menetrendet, ha a kormány még a cikkely aktiválása előtt beterjeszti tárgyalási stratégiáját.

A kormány azonban ennek a feltételnek az elfogadásán túl semmiféle tartalmi ígéretet nem tett arra, hogy a stratégia ismertetőjében mi szerepel majd, és változatlanul érvényes az a hivatalos álláspont, hogy a kormány a kilépési tárgyalások hivatalos megkezdése előtt nem fedi fel nyilvánosan és részletesen a kilépési folyamat évei alatt általa követni kívánt tárgyalási stratégiát.

A brit legfelsőbb bíróság e héten tart négynapos tárgyalást annak eldöntésére, hogy a kormánynak kell-e kérnie a parlament előzetes jóváhagyását a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához, de a képviselők szerda este nem e konkrét jóváhagyást szavazták meg, kizárólag egy elvi jelentőségű alsóházi aktusról van szó.

Ha a legfelsőbb bíróság januárra várható végzésében kimondja, hogy az 50. cikkely aktiválásához kell a brit parlament előzetes jóváhagyása, akkor a kormánynak nagy valószínűséggel törvénytervezetet kell erről beterjesztenie, amelyről az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is szavazni kell majd, és ennek a voksolásnak lenne kötelező erejű törvényi következménye.

Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint a cikkely aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután az EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a résztvevők többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×