INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

európai unió

brexit

balkán

"Nem szakad meg az uniós bővítés a balkáni országok irányába"

InfoRádió / MTI

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó döntése nem vetett véget az uniós bővítésnek a balkáni országok irányába - mondta hétfőn Francois Hollande francia államfő és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja Párizsban, ahol hat nyugati balkáni-ország és hat uniós tagállam vezetője tekintette át a migrációval és a Brexittel kapcsolatos kérdéseket.

A Nyugat-Balkánról rendezett harmadik csúcstalálkozóra 11 ország kapott meghívást a francia fővárosba, a térségből Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia, valamint öt uniós tagállam; Németország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Szlovénia.

"A brit döntés semmilyen módon nem írja felül a balkáni országok irányába tette elkötelezettségeinket. Tiszteletben tartjuk őket az eredeti feltételek szerint, amelyeket át kell nézni" - hangsúlyozta a francia államfő az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel szintén kiemelte, hogy a nyugat-balkáni államok csatlakozási perspektívája az EU-hoz nem változott a brit népszavazás eredményét követően.

"Nagy-Britannia döntése semmin nem változtatott" - mondta a német kancellár, aki szerint "ezek az országok tarthattak ettől". Ugyanakkor nem változnak azok a feltételek sem, amelyeket a szóban forgó államoknak a csatlakozási folyamat előrevitele érdekében teljesíteniük kell - fűzte hozzá Merkel.

"Elkötelezettek vagyunk a bővítési folyamat folytatásában" - erősítette meg Federica Mogherini, az uniós diplomácia vezetője.

A meghívást kapott hat balkáni ország nem tagja az Európai Uniónak, de valamennyien elkötelezték magukat a csatlakozási folyamatban. Vezetőik harmadik alkalommal találkoztak a 2014-ben elindított úgynevezett berlini folyamat keretében, amelynek célja a nyugati-balkáni országok fejlődésének és reformjainak bátorítása a jövőbeni uniós csatlakozás céljából.

A legtöbb balkáni vezető egyébként újságírónak a helyszínen azt mondta, hogy nem tartottak a Brexit hatásaitól, és jelezték, hogy a csatlakozási tárgyalásoknak folytatódniuk kell.

A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018