eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

KMKSZ: nacionalista kardcsörtetéssel nem lehet előbbre jutni Ukrajnában

Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot, hogy a mostani rendkívül nehéz ukrajnai körülményeket teljes nyugalommal és szervezetten vészeli át - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője szombaton Huszton, a magyar szervezet választmányi ülésén.

Elnöki beszámolójában Brenzovics László elmondta: Ukrajnában továbbra is nagy a bizonytalanság, mivel nem valósultak meg a 2013-2014-es forradalom célkitűzései, Ukrajna nem került közelebb Európához. Szerinte nem vált valóra Petro Porosenko államfő elnökjelöltként tett két legfontosabb ígérete sem: a béke megteremtése és az európai integráció felgyorsítása.

A magyar-ukrán kapcsolatok utóbbi két évéről a KMKSZ-elnök kifejtette: voltak, akik mondvacsinált módon konfliktusokat igyekeztek gerjeszteni Ukrajnában - elsősorban a tömegtájékoztatási eszközökben - a kárpátaljai magyarok állítólagos szeparatizmusa, elszakadási törekvései kapcsán, aminek - szavai szerint - nincs semmilyen valós alapja, már csak abból adódóan sem, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak. Sőt Magyarország az egyik legelkötelezettebb támogatója az ukrán vízummentességnek, az ukrajnai háborús konfliktus békés rendezésének, amit az is jelez, hogy Budapest számos sebesült ukrán katona gyógykezelését vállalja, és gyermekek százait üdülteti a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből - emlékeztetett. Kiemelte: Magyarország Ukrajna fejlődésében és európai integrációjában érdekelt, aminek a bizonyítéka a két ország közötti utak, határátkelőhelyek építésének, bővítésének magyar támogatása.

Az ukrajnai folyamatokról szólva a kárpátaljai magyar politikus rámutatott: nacionalista kardcsörtetéssel, a 20. század első felében dívott, idejétmúlt ideológiák újraélesztésével nem lehet előre jutni, pláne nem egy olyan országban, mint Ukrajna, ahol a lakosság 20 százaléka nem ukrán és több mint 50 százaléka orosz anyanyelvű. Ha Kijev nem rendezi a nemzetiségi kérdést, akkor ez állandó konfliktusok forrása lesz a jövőben - mondta. Úgy vélte, Európának is napirendre kell tűznie az ukrajnai nemzetiségi problémák rendezésének kérdését.

Kárpátalja és Magyarország kapcsolatát jellemezve a KMKSZ elnöke köszönetét fejezte ki Magyarországnak a kárpátaljai magyarság melletti egyértelmű kiállásáért, a magyar kormánynak és társadalomnak a sokrétű támogatásért és szolidaritásért, amit minden kárpátaljai magyar érez. Hozzáfűzte: "Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot is, hogy a mostani rendkívül nehéz ukrajnai körülményeket teljes nyugalommal és szervezetten vészeli át."

Szerinte nem lett igazuk azoknak, akik azt gondolták, hogy a kárpátaljai magyarok elkezdenek menekülni szülőföldjükről. "Nem kezdtünk el menekülni, itt vagyunk, és a jelenlegi viszonyok közt igyekszünk olyan politikát folytatni, olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel biztosítani tudjuk a kárpátaljai magyarság közösségként való megmaradását" - hangsúlyozta. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány ehhez minden tőle telhető segítséget megad, így a korábbi támogatási programokon kívül a napokban történt meg annak a megállapodásnak az aláírása, amelynek keretében a kárpátaljai magyarságnak minden eddiginél nagyobb összegű magyar kormánytámogatást nyújtanak gazdaságfejlesztésre.

Brenzovics László eredményesnek mondta a tavaly őszi ukrajnai helyhatósági választásokon a különböző szintű kárpátaljai önkormányzatokba bejuttatott magyar képviselők működését, akik igyekeznek hatékonyan védeni és érvényesíteni a magyar közösség érdekeit.

Az ülésen a választmány tagjai megvitatták a gazdaságfejlesztési program lebonyolításának feltételeit, jóváhagyták a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti együttműködésről szóló megállapodást.

A tanácskozás után a KMKSZ és a huszti magyarság képviselői a város területén található várhegyen részt vettek Kölcsey Ferenc emléktáblájának ünnepélyes avatásán.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×