eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Olasz dokumentumfilm a Magyarországon áthaladó csempészáruról

A Nápoly utcáin árult csempészcigaretta és más hamisított áru útvonalát mutatja be Magyarországon át az Európai Unióba Mimmo Calopresti olasz rendező dokumentumfilmje, amelyre a Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki kiadásában hívta fel a figyelmet.

A Szellemgyár - Az igazság a babámról (La fabbrica fantasma - Verita sulla mia bambola) című ötvenperces dokumentumfilm Nápolyból visszafelé indulva, Milánón és Budapesten át, Nyíregyházáig és a magyar-ukrán határig követi az európai városok utcáin árult hamísított áruk, elsősorban kínai eredetű játékok, valamint a nem ellenőrzött származású kelet-európai cigarettaszállítmányok útját.

A Paolo Butturini olasz újságíró ötlete alapján tavaly ősztől forgatott dokumentumfilm magyarországi helyszíneit nagyrészt rejtett kamerával vették fel, egyebek között a budapesti Józsefváros kínai piacán. Az olasz pénzügyőrségnek a filmben nyilatkozó illetékese hangsúlyozza, hogy a camorra nápolyi bűnszervezet egyik jelentős bevételi forrása a dél-olaszországi város utcáin árult csempészcigaretta, amely Ukrajnából és Románia felől Magyarországon át halad Olaszország felé. A film szerda esti római bemutatóján Mimmo Calopresti úgy fogalmazott, hogy Magyarország az EU-ba érkező illegális áruforgalom folyosója.

"Magyarországon minden áthalad, Magyarország mindent átenged, csak a migránsokat nem" - mondta.

Az olasz államfői elismerésben részesült film többek között az olasz sajtószövetség (FNSI), a római sajtószövetség, a Corriere della Sera és a Sky olaszországi kereskedelmi televíziócsatorna támogatásával készült.

A filmet a premier előtt több száz római gimnazistának is levetítették, majd a diákok kerekasztal-beszélgetésen vettek részt Raffaele Cantone, az olasz korrupcióellenes hatóságot vezető ombudsman és Giuseppe Pignatone maffiaellenes olasz államügyész részvételével.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×