eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Cameronnak voltak részvényei apja offshore cégében

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön elismerte, hogy voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában.

Cameron az ITV brit kereskedelmi tévécsatorna csütörtök esti híradójában közölte azonban azt is, hogy 2010-ben, amikor kormányfő lett, eladta feleségével közösen birtokolt érdekeltségét, "hozzávetőleg" 30 ezer fontért (12 millió forint).

Csütörtök este a Downing Street is kiadott egy közleményt, amely felfedi, hogy a házaspár 1997-ben vásárolta részesedést abban az offshore cégben, amelynek egyik alapító társigazgatója Cameron édesapja, a 2010-ben elhunyt Ian Cameron volt. A miniszterelnöki hivatal adatai szerint David Cameron és felesége annak idején 12 497 fontot fizetett a részesedésért, és 2010-ben 31 500 fontért adták el a részvénycsomagot.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumokból derült ki, hogy Ian Cameron társtulajdonosa és társigazgatója volt a Blairmore Holdings nevű offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

A brit sajtóban a héten több bíráló írás is megjelent a kormányfő édesapjának cégéről.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap például azt írta, hogy az 1980-as évek elején alapított Blairmore Holdings három évtizeden át "egyetlen penny" adót sem fizetett Nagy-Britanniában. A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

A BBC csütörtöki kommentárja szerint David Cameron egyik fő politikai programja az adóelkerülés és a pénzmosás elleni hatósági fellépés szigorítása, így a kormányfő számára kínosnak bizonyulhat, hogy kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely nem fizetett adót Nagy-Britanniában.

Cameron azonban az ITV-nek nyilatkozva csütörtökön kijelentette: "alapvető tévedés", hogy a céget édesapja és társbefektetői adóelkerülés céljából hozták volna létre. Cameron szerint a cél annak lehetővé tétele volt, hogy miután Nagy-Britanniában az 1970-es évek végén megszüntették a devizakorlátozásokat, a befektetők például dollárban denominált értékpapírokat is vásárolhassanak.

Hozzátette: a cégben általa birtokolt részesedés osztaléka után személyi jövedelemadót fizetett, tőkejövedelmi adót azonban nem, mivel az e forrásból származó jövedelme nem érte el a vonatkozó adójogszabályokban meghatározott alsó küszöbértéket.

Cameron elmondta, hogy édesapja halála után 300 ezer fontot örökölt. "Nyilvánvalóan nem tudom azonosítani pennyre pontosan, hogy e pénz milyen forrásokból eredt, és apám már nincs itt, hogy megkérdezhessem tőle" - fogalmazott a brit kormányfő.

A BBC úgy tudja, hogy Cameron hamarosan - valószínűleg a jövő héten - közzéteszi adóbevallásait.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×