eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Döntő naphoz érkezett az Európai Unió

Csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői. Az Európai Tanács közölte: a találkozó fő napirendi pontja a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásának megvitatása lesz.

A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket. Német kormánykörökből származó információk szerint az értekezlet mérföldkő lehet az unió külső határainak védelme, valamint a török uniós-csatlakozási tárgyalások felélesztése szempontjából egyaránt.

A találkozó - amelyet az Európai Tanács élén álló Donald Tusk elnököl majd - délután 4 órakor kezdődik. Az EU 28 tagországának állam-, illetve kormányfője mellett részt vesz rajta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője, valamint Törökország részéről Ahmet Davutoglu kormányfő. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Az Európai Tanács által kiadott közlemény szerint a találkozó középpontjában a közös akcióterv végrehajtásának megvitatása áll. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat. Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására fizeti majd ki. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 500 millió eurót az uniós költségvetésből különítsenek el, míg a fennmaradó részt a tagállamok vállalják.

Brüsszeli diplomaták szerint ez utóbbiról még nem született megállapodás az uniós tagországok között, de a német kormány egyik képviselője azt mondta, jó úton haladnak a tárgyalások. A csúcstalálkozón a 28-ak minden bizonnyal kötelezettséget vállalnak arra, hogy előteremtik a teljes összeget.

A brüsszeli értekezleten nem várható döntés annak a "legális menekültkontingensnek" a létszámáról, amelyet Törökországból telepítenének át az EU-ba. A német kormányzati tisztségviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minél jobban fellép Törökország az EU-ba tartó illegális bevándorlás ellen, annál nagyobb lesz az európaiak hajlandósága arra, hogy onnan legális úton menekülteket fogadjanak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×