INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Döntő naphoz érkezett az Európai Unió

InfoRádió / MTI
Csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői. Az Európai Tanács közölte: a találkozó fő napirendi pontja a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásának megvitatása lesz.

A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket. Német kormánykörökből származó információk szerint az értekezlet mérföldkő lehet az unió külső határainak védelme, valamint a török uniós-csatlakozási tárgyalások felélesztése szempontjából egyaránt.

A találkozó - amelyet az Európai Tanács élén álló Donald Tusk elnököl majd - délután 4 órakor kezdődik. Az EU 28 tagországának állam-, illetve kormányfője mellett részt vesz rajta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője, valamint Törökország részéről Ahmet Davutoglu kormányfő. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Az Európai Tanács által kiadott közlemény szerint a találkozó középpontjában a közös akcióterv végrehajtásának megvitatása áll. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat. Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására fizeti majd ki. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 500 millió eurót az uniós költségvetésből különítsenek el, míg a fennmaradó részt a tagállamok vállalják.

Brüsszeli diplomaták szerint ez utóbbiról még nem született megállapodás az uniós tagországok között, de a német kormány egyik képviselője azt mondta, jó úton haladnak a tárgyalások. A csúcstalálkozón a 28-ak minden bizonnyal kötelezettséget vállalnak arra, hogy előteremtik a teljes összeget.

A brüsszeli értekezleten nem várható döntés annak a "legális menekültkontingensnek" a létszámáról, amelyet Törökországból telepítenének át az EU-ba. A német kormányzati tisztségviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minél jobban fellép Törökország az EU-ba tartó illegális bevándorlás ellen, annál nagyobb lesz az európaiak hajlandósága arra, hogy onnan legális úton menekülteket fogadjanak be.

A címlapról ajánljuk