eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ferenc pápa a terrorizmusról

Félelem és reménytelenség táplálja az erőszakot és a terrorizmust - hangoztatta Ferenc pápa a kenyai fővárosban, Nairobiban.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett a kelet-afrikai országba. Hatnapos apostoli utazásának ez az első állomása, Kenya után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.

A 44 millió lelket számláló Kenyában a pápát a repülőtéren Uhuru Kenyatta elnök (az ország első elnökének, Jomo Kenyattának a fia) fogadta látványos tiszteletadással: huszonegy ágyúlövés dördült el az ünnepélyes fogadtatáson. Ezután Ferenc pápa megbeszélést folytatott a kenyai elnökkel, helyi politikusokkal és az ország diplomáciai testületének tagjaival.

A volt kormányzói palotában - amely jelenleg kormányzati épület - elmondott beszédében Ferenc a szegénység elleni küzdelemről, a terrorizmusról és a környezet védelméről egyaránt beszélt. Kiemelte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a reménytelenség és a szegénység a melegágya a terrorizmusnak és az erőszaknak. Emlékeztetett arra, hogy a természet védelmének tisztelete afrikai érték, s példaként szolgál mindazon politikusoknak, akik "a gazdasági fejlődés felelősségteljes modelljét" tekintik megvalósítandónak.

"Valóban egyértelmű a kapcsolat a természet védelme és egy igazságos és egyenlőségen alapuló társadalmi rend megteremtése között, nem lehetséges a természethez fűződő viszonyunk megújítása magának az emberiség megújhodása nélkül" - fogalmazott a Szentatya.

Megjegyezte, hogy társadalmainkat manapság etnikai, vallási, gazdasági megosztottság szabdalja, s valamennyi jóakaratú férfinak és nőnek össze kell fognia a megbékélés és a békesség érdekében.

Ferenc pápa csütörtök reggel a nairobi apostoli nunciatúrán vallásközi és ökumenikus találkozón mond beszédet, majd a nairobi egyetemen celebrál szentmisét, és délután pedig a főváros egyik szegénynegyedébe látogat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×