eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

A német menekültjog mágnesként vonzza a migránsokat

A német menekültügyi szabályozás is felelős az európai migrációs válság kialakulásáért az Európai Bizottság (EB) német tagja, Günther Oettinger szerint.

"A német menekültjog mágnesként vonzza a menekülteket" - mondta a konzervatív CDU politikusa a Handelsblattnak.

A német üzleti lap szerdai számában megjelent összeállítás szerint a CDU decemberi kongresszusán várhatóan nagy viták lesznek a menekültügyről, és már most, hetekkel a kongresszus előtt ez a téma határozza meg a diskurzust, amelyet Günther Oettinger egy újabb elemmel bővített; szerinte alkotmánymódosításra is szükség van a válság hatékony kezeléséhez.

"A menekültjog újrarendezéséhez módosítani kell az alaptörvényt" - mondta az uniós biztos.

Amíg nem csökkentik Németország vonzerejét a szabályozás mélyreható, egészen az alaptörvényig hatoló átalakításával, addig csak a Törökországban és a térség más országaiban működő menekülttáborok milliárd eurós nagyságrendű támogatásával lehet fékezni a migrációs hullámot. Ebben pedig az EU, pénzügyi mozgásterének szűkössége miatt, csak "korlátozott mértékben" tud részt venni - mondta Günther Oettinger.

Az uniós biztos a Handelsblatt szerint a számos tagország által elutasított menekültkvóták rendszerét sem tartja célravezetőnek. Szerinte inkább egy "teljesítőképes határvédelmi hatóságot" kell kiépíteni az EU-ban. Az új uniós határvédelmi intézménynek a jelenlegihez, a Frontexhez képest jóval nagyobbnak kellene lennie. "Ötszáz helyett ötezer határőrre lenne szükség", és minden tagállamnak részt kellene vennie a közös munkában személyzet és felszerelés biztosításával - mondta az EB német tagja, aki a brüsszeli bizottságban az egységes digitális piac kialakítását irányítja.

A Handelsblatt az összeállításban felidézte a CDU testvérpártja, a bajor CSU múlt hét végi müncheni kongresszusát, amelyen élesen megmutatkozott az ellentét a befogadandó menekültek létszámkorlátjának bevezetését sürgető CSU és a felső határ vagy létszámkorlát gondolatát elvető CDU-elnök, Angela Merkel kancellár között.

A hét elején viszont a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) képviselői demonstratívan kiálltak a kancellár mellett. A frakció hétfői értekezletén résztvevők beszámolói szerint a képviselők állva, hosszan tartó tapssal gratuláltak Angela Merkelnek kancellárrá választása tizedik évfordulójához.

Gerda Hasselfeldt, a CSU-s képviselők csoportjának vezetője pedig azt mondta: "biztosítalak téged, hogy a CSU-s tartományi csoport (CSU Landesgruppe) mindent megtesz azért, hogy te, kedves Angela, még sok évig kancellár legyél".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×