eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több mint 1200 házkutatás Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást, 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedden a nemzetgyűlésben.

A lefoglalt fegyverek közel fele "hosszú lőfegyver vagy háborús fegyver" a tárcavezető szerint.

Bernard Cazeneuve nem ismertette, hogy hány emberrel szemben rendeltek el házi őrizetet, de a Le Monde című napilap hivatalos forrásokból hétfőn úgy értesült, hogy 253 ember van házi őrizetben, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

A 130 áldozatot szedő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította.

"A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el" - mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő ártatlan embereket.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merényletsorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×