INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Svédország szigorított menekültpolitikáján

InfoRádió / MTI
A svéd kormány szigorított menekültpolitikáján kedden.

"Svédországnak lélegzetvételnyi szünetre van szüksége. (...) A svéd törvényeket három évre az Európai Unió minimális szintjéhez igazítjuk" - jelentette ki Stefan Löfven kormányfő egy stockholmi sajtótájékoztatón.

Az új szabályokat, amelyek nem érintik az ENSZ-kvóták keretében érkező menekülteket, még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Csökkenteni kell a svéd befogadó rendszerre nehezedő nyomást, hogy többen kérjenek más európai országokban menedéket - tette hozzá a miniszterelnök, tarthatatlannak nevezve a jelenlegi állapotot.

Az elmúlt két hónapban a 9,8 milliós ország, a migránsok egyik fő célpontja, 80 ezer menekültet fogadott be.

Uniós szinten ez 25 millió menekültnek felelne meg - tette hozzá Stefan Löfven.

Október óta a baloldali kormány csökkenteni igyekszik az ország vonzerejét: kevésbé nagylelkű szabályokat és határellenőrzéseket vezetett be.

A most bejelentett szigorított szabályok értelmében nehezebbé válik a családegyesítés, kevés kivételtől eltekintve nehezebben lehet hozzájutni a tartózkodási engedélyhez, ellenőrzik a magukat kiskorúnak mondó menedékkérők korát, és megerősítik a határőrizetet.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint 30 százalékkal csökkent az érkező új migránsok száma november 12. óta, amióta ismét bevezették a határellenőrzést.

A címlapról ajánljuk