eur:
393.04
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ukrán-magyar baráti társaság alakult Kijevben

Ukrán-magyar baráti társaság alakult hétfőn Kijevben, amely civil szervezetként fog tevékenykedni a kétoldalú kapcsolatok erősítéséért.

Az alakuló ülésen 23-an vettek részt, köztük három volt budapesti ukrán nagykövet, Dmitro Tkacs, Oreszt Klimpush és Vaszil Durdinec, valamint Borisz Taraszjuk volt külügyminiszter. A tagok egyhangúlag Tkacsot választották a szervezet elnökévé, Taraszjukot alelnökké. Elnökségi tag lett továbbá Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője és Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Dmitro Tkacs az alakuló ülésen az MTI kijevi tudósítójának nyilatkozva elmondta: a szervezet első lépésként igyekszik közbenjárni az ukrán elnöki hivatalnál, hogy mihamarabb nevezzék ki Ukrajna új magyarországi nagykövetét. Tarthatatlannak nevezte, hogy már 15 hónapja nincs kinevezett nagykövete országa budapesti külképviseletének. Hozzáfűzte, hogy legalább 3-4 olyan diplomatát tud javasolni, aki maximálisan alkalmas lenne a feladat ellátására. Hangsúlyozta, hogy kész erről személyesen tárgyalni az elnöki hivatal nemzetközi ügyekkel foglalkozó vezetőjével.

Szavai szerint a létrehozott civil szervezet célja, hogy segítséget nyújtson az ukrán kormányzati szerveknek és az önkormányzatoknak kibővíteni Magyarországgal a kétoldalú kapcsolatokat gazdasági, kereskedelmi, humanitárius, kulturális és tudományos területen. Az ukrán jogszabályok alapján magyar állampolgárok is csatlakozhatnak a későbbiekben az Ukrajnában bejegyzett civil szervezethez.

Tkacs hangsúlyozta, hogy a baráti társaság tagjai együttesen komoly potenciállal rendelkeznek, amellyel sikeresen hozzájárulhatnak a kapcsolatok kiszélesítéséhez. A volt nagykövet megjegyezte, hogy jelenleg a nem hivatalos diplomácia többet tud tenni az ügyért, mint a hivatalos.

Borisz Taraszjuk az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy mint diplomatát sok minden köti Magyarországhoz. Emlékeztetett arra, hogy Budapest és Kijev már akkor felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot, amikor még Ukrajna hivatalosan a Szovjetunió tagállama volt. Ez nem sokkal azután történt, hogy július 16-án az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa kihirdette és elfogadta Ukrajna állami szuverenitásának deklarációját, azaz függetlenségi nyilatkozatát, noha ezzel Ukrajna még nem vált független állammá.

Taraszjuk - mint elmondta - egyike volt annak a három ukrán diplomatának, aki a kapcsolatok felvételéről szóló tárgyalásokra Budapestre utazott, majd később részt vett a két ország közötti első megállapodások kidolgozásában is. Emlékeztetett arra is, hogy mindkétszer, amikor külügyminiszteri tisztet töltött be, azaz 1998-2000 és 2005-2007 között, első hivatalos útja Magyarországra vezetett.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×