INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Téves címre érkeztek az oroszok ellen tüntető törökök Isztambulban

InfoRádió / MTI
A Szíria török ajkú kisebbsége elleni orosz bombázások leállítását követelő török tüntetők eltévesztették a címet és az orosz helyett a holland főkonzulátus elé vonultak Isztambulban - közölte a török sajtó szombaton.

A tiltakozók, akik egy nacionalista mozgalom felhívására gyűltek össze, a város európai oldalán fekvő híres Istiklal sétálóutcában az orosz főkonzulátushoz akartak menni péntek este.

A Hürriyet című török napilap jelentése szerint azonban a tömeg néhány méterrel korábban megállt és a holland képviselet előtt kezdett kiabálni, pedig annak kapuja felett ott volt a holland címer és - franciául - Hollandia jelmondata.

A demonstrálok, akik között nyilvánvalóan kevesen tudhattak franciául, folytatták a tüntetést, anélkül, hogy rájöttek volna tévedésükre.

"A mérges török tüntetők gyakran minket találnak meg közeli szomszédunk, az oroszok helyett" - közölte az isztambuli holland főkonzul, Robert Schuddeboom. "Ahogy ma este is, tojásokat dobálva" - fogalmazott ironikusan Twitter-oldalán.

Az orosz légierő, amely közel két hónappal ezelőtt lépett be a szíriai háborúba a damaszkuszi kormány oldalán, ezen a héten többek között a török ajkú türkmén kisebbség falvait bombázta.

A címlapról ajánljuk