eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama: a muzulmán szélsőségesek sehol nem találnak menedékre

A muzulmán szélsőségesek sehol nem találnak menedékre - szögezte le Barack Obama amerikai elnök, aki a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója miatt érkezett Malajzia fővárosába, Kuala Lumpurba. A muzulmán többségű ország miniszterelnöke, Najib Razak pedig a csúcstalálkozón az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetet az "új gonosz" jelzővel illette, amely szégyenbe hozza a muzulmán vallást, és arra kérte a világ vezetőit, hogy erőteljesen lépjenek fel a csoporttal szemben.

Najib nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy felszólalását az ASEAN-t alkotó 10 ország által elért eredményekkel kívánta kezdeni, de - amint fogalmazott - "a közelmúlt eseményei mindenkire árnyékot vetnek".

Ebben a teremben senki nem maradhat az emberi élet ilyen gusztustalan semmibevétele kapcsán közömbös és nyugodt - fogalmazott a politikus a bejrúti és párizsi merényletek, a Sínai-félszigeten az orosz repülőgépet ért támadás, valamint a legutóbbi, mali hotel elleni akció kapcsán.

Az elkövetők nem képviselnek semmilyen fajt, vallást vagy hitet. Ezek terroristák, és úgy is kell őket kezelni, a törvény minden erejével - mondta a miniszterelnök beszédében, amelyben az iszlám toleranciáját hangsúlyozta.

Eközben Barack Obama egy, a csúcstalálkozóhoz kapcsolódó üzleti konferencián utalt a 20 halálos áldozatot, köztük 1 amerikait követelő pénteki mali támadásra. Mint mondta, az Egyesült Államok, valamint annak szövetségesei és partnerei kíméletlenek lesznek azokhoz, akik állampolgáraikat veszik célba.

Folytatjuk a terrorhálózatok kiirtását. Nem engedjük, hogy ezek a gyilkosok menedékre találjanak - szögezte le, hozzátéve: a világ eltökélt, hogy lecsapjon azokra a gyűlöletes ideológiákra, amelyek a terrorizmust táplálják.

Más témáról szólva Obama leszögezte: nem folytatható a mesterséges szigeteket építése és az egyes országok által követelt területek katonákkal való megszállása a vitatott fennhatóságú Dél-kínai tengeren.

"A régió stabilitása érdekében az egyes országoknak fel kell hagyniuk a vitatott körzetek militarizálásával" - mondta. Ez nyilván célzás volt Kínára, amely a Spratly-szigetek egyes zátonyait mesterséges szigetekké építette ki, s azokon repülőtereket hozott létre.

Obama és az ASEAN 10 tagállamának vezetői vasárnap egy szélesebb körű csúcstalálkozót tartanak: 7 további ország állam- és kormányfőivel (köztük az ausztrál, a japán és az új-zélandi vezetőkkel) találkoznak Kuala Lumpurban. Kínát Li Ko-csiang miniszterelnök képviseli majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×