INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem gyengül tovább Angela Merkel pozíciója

Infostart / InfoRádió
A legutóbbi német koalíciós tárgyalások nyomán nem várható, hogy a közeljövőben tovább gyengülne Angela Merkel kancellár pozíciója - mondta a ReggelInfónak Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A tárgyalás eredményeként nem hoznak létre tranzitzónákat a német határ mentén, ám országszerte regisztrációs központokat alakítanak ki.

A koalíciós feszültség jelentősen enyhült Németországban, egy időre visszaáll a mosoly a koalíciós partnerek között. De az igazi kérdés az, hogy megoldják-e ezzel a problémát - emelte ki Nagy Attila Tibor.

Németország ugyanis továbbra sem zárja le a határokat, ez egyértelműen kiderült a koalíciós egyeztetéseken. Nagy kérdés viszont az, hogy a határok lezárása nélkül meg lehet-e oldani a problémát - magyarázta.

Jelenleg arról van szó, hogy a tranzitzóna helyett úgynevezett befogadó-központokban gyorsabban el fogják bírálni azoknak a kérelmét, akik az úgynevezett biztonságos országokból származnak. Csakhogy ott van a probléma, hogy a mostani, magukat szírnek valló menekültek azt állítják, hogy ők nem biztonságos országokból éreznek - részletezte az elemző központ munkatársa.

A csütörtöki németországi koalíciós egyeztetéseken a probléma valós gyökerére megoldást még nem találtak, de a koalíciós pártok közötti feszültségeket - legalábbis egy időre - sikerült enyhíteni - összegezte.

Mint elmondta: Angela Merkel német kancellár népszerűsége 26 pontot esett áprilishoz képest. Még így is 49 százalékon áll, de látható, hogy néhány hónap alatt "a népszerűség egében" tartózkodó kancellár népszerűsége mennyire megkopott, és ez részben a menekültválságnak köszönhető.

Azt gondolom, hogy az ő pozíciója, népszerűsége elsősorban attól függ, hogy a következő hetekben-hónapokban sikerül-e enyhíteni a menekülthullám áradatát, hiszen ez a németországi menekültügyi ellátórendszert nagyon megterheli. A sajtó rendszeresen beszámol konfliktusokról, és arról is, hogy a menekülteket segítő önkéntesek, hivatalnokok már az erejük határán vannak. Igazából attól függ, hogy a politika képes-e egyértelmű megoldást kínálni arra a következő hetekben - elemezte Nagy Attila Tibor.

Ami a közvetlen pártpolitikai vonatkozását illeti a dolognak, Angela Merkel pozíciója egyelőre nem változik tovább, vagy legalábbis a következő napokban biztosan nem romlik tovább. Ezzel a megállapodással a CSU egyelőre nem fogja tovább támadni Angela Merkel kancellárt, hiszen ők is kaptak valamit ezen a megállapodáson, például azt, hogy gyorsítani fogják a menekültügyi eljárást - tehát valamit kapott Horst Seehofer pártja is.

Ebből az következik, hogy most a német koalíciós pártok között valamivel békésebb lesz a hangulat, és a politikai frontvonalak inkább a kisebb ellenzéki pártok és a német koalíciós pártok között fognak meghúzódni - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk