eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Török források szerint az Iszlám Állam áll az ankarai merénylet háttérben

Az első jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista szervezet követte el az ankarai kettős robbantásokat - közölték nevük elhallgatását kérve nyilatkozó török biztonsági források vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel.

A két török illetékes a Reutersnek elmondta, hogy a nyomozás a közel-keleti iszlamista szervezetre összpontosít. Egyikük azt mondta, a szombati kettős merénylet hasonlatosságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában történt júliusi öngyilkos merénylettel. A suruci támadásért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként. "Ez a támadás a suruci mintát követte, és minden jel arra utal, hogy azt másolták le... a jelek az IS felé mutatnak" - mondta a forrás.

A szombati ankarai békemeneten elkövetett kettős öngyilkos merényletben hivatalos adatok szerint 95-en haltak meg, közülük eddig 77 áldozatot azonosítottak. Vasárnap még 160 sebesültet kezeltek 19 kórházban, 65-öt intenzív osztályon. Szombaton összesen 508 sebesültet szállítottak kórházba, közülük 317-en térhettek haza az orvosi ellátás után.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték. A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel. Júliusban a szíriai határhoz közeli, zömmel kurdok lakta Suruc városban 33-an haltak meg és mintegy 100-an megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×