INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szoros küzdelem várható Bécs főpolgármesteri tisztségért

InfoRádió / MTI
Szoros küzdelem várható Bécs főpolgármesteri tisztségéért és a város irányításáért a vasárnapi tartományi választáson. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) fej fej mellett halad a felmérésekben, így a voksolás e két párt harcáról fog szólni Ausztria fővárosában. Ha az egyre erősödő szabadságpárt nyer, az megtörheti a szociáldemokraták 70 éves bécsi regnálását és teljesen átrendezheti a főváros és akár egész Ausztria politikai térképét.

Bécs egyben Ausztria kilenc tartományának egyike. A fővárosi közgyűlés tagjai egyúttal a tartományi tanács tagjai, a főpolgármester pedig a bécsi tartományfőnök is (a tartományi kormány feje).

A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ 36, az FPÖ 35 százalékos támogatottságra számíthat, de ez még az utolsó napokban is könnyen megfordulhat.

A Szabadságpárt eddigi legjobb választási eredménye Bécsben 27,9 százalék volt 1996-ban.

Michael Häupl, a jelenlegi szociáldemokrata főpolgármester várhatóan az eddigi legnehezebb választási küzdelme elé néz. Häupl 1994 óta áll Bécs és a tartomány élén, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt, 1996-ban.

A főpolgármester népszerűsége jelenleg 36 százalék, míg az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache csupán 24 százalékon áll.

A legutóbbi felmérések szerint leginkább a munkahelyteremtés és a migránsválság foglalkoztatja a bécsi választókat, a párthűség a korábbiakhoz képest nem sokat nyom a latban.

Vezetőket választanak vasárnap Bécs 23 kerületében is. A menekültügy jelentősen befolyásolhatja a kerületi képviselők megválasztását is, főleg azokban városrészekben, ahol befogadóhelyek működnek. Az SPÖ 17, az ÖVP 5 bécsi kerületben győzött legutóbb. Az előrejelzések alapján az FPÖ most legalább nyolc kerületben veheti át a vezetést.

A kampány során az SPÖ a migrációs háttérrel rendelkezők közül a törököket igyekezett megszólítani. Az FPÖ, akárcsak öt évvel ezelőtt, az Ausztriában letelepedett szerbeket célozta meg üzeneteivel. Strache még szeptember második felében találkozott Milorad Dodikkal, a boszniai szerb államrész miniszterelnökével Bécsben, ezzel is arra buzdítva az osztrák fővárosban élő boszniai szerbeket, hogy az FPÖ-re szavazzanak.

A választáson 19 politikai erő indul a tartományi parlament száz képviselői helyéért. A legutóbbi, 2010-es választásokon az SPÖ 49, a Zöldek 11, az FPÖ 27, az ÖVP 13 mandátumot kapott, jelenleg egy néppárti és egy Zöldpárti képviselő már független színekben vesz részt a parlament munkájában.

Bécs tartományt az SPÖ a Zöldekkel együtt irányítja, hasonló összetételű koalíció nincsen más osztrák tartományban. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetője szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja.

Bécs csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhatnak. Voksolásra jogosult továbbá 185 ezer bécsi lakhelyű európai uniós állampolgár is, ők várhatóan leginkább a Zöldekre vagy az SPÖ-re és kevésbé az FPÖ-re szavaznak majd.

A választási részvétel 2010-ben 67,6 százalékos volt.

A címlapról ajánljuk