eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Egymillió menedékkérőre számíthat idén Németország

Több mint egymillió menedékkérőre számíthat idén Németország - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán Mainzban.

Gabriel ezzel jóval magasabbra tette az érkezők számát, mint Thomas de Maiziere belügyminiszter, az SPD koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, aki szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az év végéig Németországba.

"Az elmúlt hetekben sokszor megtörtént, hogy naponta tízezrek menekültek hozzánk. Ebben az évben Németország több mint egymillió menekültet fog befogadni" - mondta Gabriel.

A szociáldemokrata politikus egyúttal bírálta a német konzervatív uniópártok - a CDU és a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) - menekültügyi politikáját. Azzal vádolta őket, hogy "tanácstalanok" és "kettős játékot" játszanak. Nézete szerint az uniópártok olyan válaszokat adnak a választópolgárok kérdéseire és félelmeire, amelyek ellentmondanak annak, amit Angela Merkel kancellár elvként megfogalmazott. A CDU, illetve a CSU Merkel feltétel nélküli "megbirkózunk vele" bizakodása és Horst Seehofer bajor miniszterelnök a határ lezárását kilátásba helyező kijelentései között ingadozik, de valójában mindkét álláspont tanácstalanságot fejez ki - vélekedett Gabriel.

Az SPD szerint erős és szolidáris államra van szükség a menekültválság sikeres kezeléséhez - jelentette ki a pártelnök, és óva intett a menekültek és a lakosság "egymás elleni kijátszásától". Egyúttal lojalitását fejezte ki Angela Merkel iránt, a kancellárhoz címezve szavait kijelentette: "Leghevesebb ellenzői nem a mi sorainkban ülnek, hanem gyakran a CDU-ban és a CSU-ban". Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy Németország nem képes befogadni évente több mint egymillió embert "hosszú távon és feltétel nélkül" - tette hozzá. Gabriel szerint ezt "Angela Merkel is tudja, de nem mondja ki".

Az SPD elnöke azt mondta, Merkelnek igaza van abban, hogy a határok lezárása nem jelenthet megoldást, a menekültáradat okait a Közel-Keleten kell kezelni.

A Bild című német napilap vasárnapi számában közölt friss közvélemény-kutatási adatok szerint a CDU és a CSU támogatottsága a 2013-as választások óta a legalacsonyabb szintre, 38 százalékra csökkent. Az Enmid intézet felmérése azt mutatja, hogy a németek 48 százaléka elhibázottnak tartja Merkel menekültpolitikáját, míg 39 százalékuk támogatja azt. Az uniópártok szavazói között 67 százalék ért egyet a kancellárral, és 25 százalék nem. A megkérdezettek 50 százaléka egyetért Merkellel abban, hogy Németország megbirkózik a helyzettel, s 45 százalékuk van az ellenkező véleményen.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×