INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ausztrália a Fülöp-szigetekre akarja küldeni illegális bevándorlóit

InfoRádió / MTI
Ausztrália tárgyalásokat folytat a Fülöp-szigetekkel arról, hogy illegális bevándorlóit odaküldhesse - jelentette be pénteken az ausztrál bevándorlási és határvédelmi miniszter.

Peter Dutton feltárta, hogy országa más államokkal is tárgyal a számára nem kívánatos migránsok el-, pontosabban áthelyezéséről.

"Nagyon őszintén és már jó ideje beszélünk ezekkel a partnereinkkel. Kambodzsával kétoldalú megállapodásunk van, és ha meg tudunk egyezni más országokkal is, megtesszük" - mondta Dutton.

Tárgyalópartnere Albert F. Del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszter volt, akinek szóvivője megerősítette a tárgyalásokról szóló hírt, ám részleteket nem fedett fel.

Ausztrália kiutasít minden olyan menekültet, aki törvénytelenül, csónakon próbál a területére jutni. Az elfogott próbálkozókat Naurura és Pápua-Új-Guineára küldi, amelyeknek Canberra fizet is az "exportlehetőségért". Naurun Ausztrália maga működtet migránstábort. Az abban élőknek már jó ideje felkínálta a lehetőséget, hogy, ha Kambodzsába vándorolnak, akkor pénzt kapnak, továbbá szállást és egészségügyi ellátást, amelyek költségeit Ausztrália fizeti. A táborlakók azonban nem kapkodnak a lehetőségért: eddig mindössze négyen éltek vele.

Canberra kambodzsai mingránsügyletét ráadásul széles körben elítélik emberi jogi szervezetek, mondván, hogy aligha ideális otthon betelepülőknek a délkelet-ázsiai ország, amely köztudottan szegénységben sínylődik, korrupció fojtogatja és nem biztosítja az emberi jogok érvényesülését.

A címlapról ajánljuk