INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Lemondta németországi útját Netanjahu

InfoRádió / MTI
Lemondta csütörtökre tervezett németországi hivatalos útját Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a hazájában uralkodó biztonsági helyzet miatt.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal részéről szerdán több forrás is megerősítette, hogy a jelenlegi körülmények között "a kormányfő Izraelben marad, hogy közelről figyelhesse az eseményeket".

Netanjahu, aki Angela Merkel német kancellárral találkozott volna a két ország közötti kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából, már hétfőn úgy döntött, hogy a hazájában uralkodó biztonsági válsághelyzet miatt lerövidíti az eredetileg kétnapos berlini útját. Az EFE spanyol hírügynökséggel később viszont azt közölte a kormányfői hivatal, hogy a két kormányfő közötti találkozót elhalasztják. Netanjahut számos miniszter is elkísérte volna németországi útjára.

Az izraeli külügyminisztérium közlése szerint a két ország kormánya közötti találkozót novemberre halasztották.

Az izraeli-palesztin feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók. Az izraeli hatóságok két, palesztinok által elkövetett halálos merénylet után vasárnap két napra megtiltották a jeruzsálemi óvárosba, és ezáltal a Templomhegyre való belépést a ciszjordániai palesztinok számára.

Szerdán is folytatódtak az erőszakcselekmények: Jeruzsálem óvárosában egy palesztin nő megkéselt egy izraeli férfit, míg az ország középső részén megöltek egy izraeli katonára támadó arab férfit.

A címlapról ajánljuk