INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bepoloskázták Aj Vejvej pekingi műtermét

InfoRádió / MTI
Több lehallgatókészüléket is talált pekingi műtermében Aj Vejvej, miután visszatért németországi útjáról - erősítette meg hétfőn a rendszerbíráló kínai kortárs művész barátja, Liu Hsziao-jüan.

Aj Vejvej Instagram-oldalára töltött fel fényképeket a konnektorokban talált poloskákról, valamint egy videót is közzétett "hallottátok?" felirattal, amelyen valaki fémvödörben robbant fel petárdákat egy lehallgatókészülék mellett. "Mindig jöhetnek meglepetések" - írta a művész egy poloskát ábrázoló fénykép mellé.

Aj Vejvej a múltban számos alkalommal kritizálta Kína politikai és társadalmi berendezkedését. 2011-ben letartóztatták és 81 napot töltött fogságban, ezt követően a hatóságok csupán négy év elteltével, idén júliusban adták vissza az útlevelét. Azóta a művész kevésbé kritikus hangot ütött meg a kommunista kormányzattal szemben.

A Radio Free Asia információi szerint Aj Vejvej angliai és németországi útja után most ismét Pekingben van, ahol édesanyját, Kao Csinget látogatja meg. Kao Csing a rádiónak elmondta, hogy véleménye szerint a lehallgatókészülékeket a kínai hatóságok a műterem négy évvel ezelőtti átkutatásakor telepíthették. Aj Vejvejt őrizetből való elengedése után is szoros megfigyelés alatt tartották.

A közösségi médiában Liu Hsziao-jüan azt írta, a poloskákra akkor bukkantak rá, amikor Aj Vejvej hozzálátott a műterem felújításához. A készülékeket egy irodában, egy hálószobában és a nappaliban is megtalálták.

A címlapról ajánljuk